Selimović: Vlade svih nivoa moraju agilnije, brže i konkretnije reagovati

Šesti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine bit će održan 28. juna ove godine u Sarajevu. U fokusu Foruma su izazovi koji su pred civilizaciju postavljeni u postpandemijskom, globalno kriznom vremenu i otpornost održivog razvoja, te uloga zelenog finansiranja u postizanju ciljeva održivog razvoja u svijetu i Zapadnom Balkanu.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Jasmina Selimović kaže da ove godine, "budući da smo ušli u postpandemijsko vrijeme koje je isto, ako ne i više krizno nego ovo što smo živjeli protekle dvije godine mi smo odlučili ove godine da sve ono što su izazovi koji stoje pred zemljama Zapadnog Balkana, da pokušamo da damo odgovor na to kojim putem treba da idemo dalje, na koji način možemo podržati samoodrživi razvoj, odnsono nešto o zelenom finansiranju kao nečemu što je dosta novi koncept na području Zapadnog Balkana i BiH."

Pojašnjava da zelena agenda kao dokument koji je potpisan 2020. godine stavlja fokus na nekoliko područja.

"Mi ćemo se pokušati rukovoditi tim i dati odgovor na to na koji način da područje u kojem živimo napravimo područjem koje je zdravo za život, na koji način da podržimo procese dekarbonizacije, čiste klime, na koji način da zaštitimo životnu sredinu u kojoj živimo, tlo, vodu, zrak koji dišemo, na koji način da se borimo generalno protiv zagađenja i na koji način da podržimo zdravu ekonomiju, zeleno finansiranje. Neki pokazatelji govore gdje se mi trenutno nalazimo po stepenu realizacije ciljeva samoodrživog razvoja. Izvještaj koji je promoviran u Štokholmu samim početkom ovog mjeseca kaže da BiH se trenutno nalazi na 59. mjestu po realizaciji ciljeva održivog razvoja u odnosu na 163 zemlje svijeta."

Prof. dr. Selimović navodi da, u odnosu na ono što je u regiji prisutno, BiH trenutno ima 71,7 bodova.

"Prosjek regije je 71,6. U tom kontekstu mi nismo lošiji u odnosu na ono što je region."

Ističe da, da bi se izborili sa izazovi kakvi se trenutno stavljaju pred nas, svaka zemlja mora imati vrlo ozbiljne institucije i vrlo ozbiljan ekonomski, privredni, politički i svaki drugi sistem.

"BiH se nažalost ne može uvijek tim pohvaliti. Međutim, i pored toga indikatori kažu da nismo puno lošiji od prosjeka. Svjedoci smo svi vrlo visoke inflacije, da rast plaća ne može pratiti ovako visoku inflaciju, međutim spoemnuti izvještaj jasno pokazuje da u onoj mjeri u kojoj vlade brže reagiraju na probleme koji se dešavaju u svakoj zemlji, naravno i u BiH, u toj mjeri su pokazatelji bolji. Stavlja se jedna vrlo ozbiljna zadaća pred sve naše vlade svih nivoa da što agilnije, što brže i što konkretnije reaguju na sve što se u zemlji dešava."

"Mislim da moramo raditi upravo na onome što je zelena agenda stavila kao ciljeve za sve zemlje regije. Prije toga, ja mislim da se mi puno više moramo posvetiti saradnji zemalja iz regije", zaključila je prof. dr. Selimović.

federalna.ba

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine prof. dr. Jasmina Selimović
Ekonomski forum Bosne i Hercegovine
0 28.06.2022 13:12