Šef sudanske vojske optužio rivale za ratne zločine
(Izvor: Ilustracija/GETTY IMAGES)

Šef sudanske vojske optužio rivale za ratne zločine

Dok građanski rat prijeti da potpuno zahvati Sudan, vrhovni komandant Vojske, general Abdel Fatah Burhan, optužio je za ratne zločine odmetnute rivalske Snage za brzu podršku (RSF).

Burhan je u govoru kojeg je prenijela televizija optužio RSF i njihovog komandanta Dagala da su činili zločine pod lažnim obećanjem da će obnoviti demokratiju.

Humanitarna organizacija Amnesty International je obje strane optužila za ratne zločine u toj zemlji sjeveroistočne Afrike, uključujući ubistva civila i masovna silovanja. Za skoro sve slučajeve silovanja okrivljene su RSF i njene savezničke arapske milicije.

U Darfuru, poprištu rata prije dvadesetak godina, sada vlada etničko nasilje: RSF i savezničke arapske milicije napadaju zajednice drugih Afrikanaca, kažu zvaničnici UN.

Prošlog mjeseca je tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan rekao u UN da će istražiti navode o novim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u provinciji Darfur.

Borba za vlast u Sudanu je sredinom aprila postala oružana nakon višemjesečne napetosti između rivala - generala Abdela Fataha Burhana i Mohameda Hamdana Dagaloa, komandanta odmetnutih Snaga za brzu podršku (RSF).

Skoro četvoromjesečni sukob je glavni grad Kartum pretvorio u bojno polje. Snage RSF su zauzele kuće i pretvorile ih u vojne baze, a Vojska je zauzvrat naselja gađala iz vazduha i artiljerijskom vatrom.

Od sukoba u Sudanu je do sada pobjegao oko 3,1 miliona ljudi, uključujući više od 700.000 koji su pobjegli u susjedne zemlje.

Egipat je primio najveći broj izbjeglica, više od 255.500, a sijlede Čad sa više od 238.000 i Južni Sudan sa oko 160.800, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Više od 62.000 ljudi pobjeglo je u Etiopiju, više od 16.700 u Centralnoafričku Republiku i oko 3.000 u Libiju.

Informacija o poginulima nema od juna kada je ministar zdravstva Haitam Muhamed Ibrahim rekao da ih je više od 3.000 ljudi, a ljekari i aktivisti kažu da je pravi broj vjerovatno daleko veći.

federalna.ba/Beta

Sudan ratni zločini
Sudan raspad zemlje
0 20.11.2023 15:06
grupa advokata tužba ICC ratni zločini Gaza
0 16.11.2023 13:31
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ratni zločini Mostar žalbe žalbeni postupak HVO
0 10.11.2023 16:38