Šef IAEA: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje krajnje osjetljiva
(Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Šef IAEA: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje krajnje osjetljiva

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je danas da je situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje "krajnje osjetljiva", nakon što je ona nekoliko sati bila bez spoljnog napajanja električnom energijom.

Nakon što je najveća nuklearna elektrana u Evropi satima danas radila na dizel generatorima za vanredne situacije, jer je sedmi put od početka ruske invazije ostala bez spoljnog napajanja strujom, Grossi je rekao da je to još jedan podsjetnik o tome šta je ulog u okupiranoj elektrani.

"Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi", kazao je Grossi, ponovo apelujući da u toj oblasti ne bude borbi ukrajinskih i ruskih snaga.

U elektrani, koju su zauzele ruske snage, raspoređeno je osoblje IAEA.

Iako je ugašeno šest nuklearnih reaktora elektrane, dodatno zaštićenih kako ne bi bili oštećeni od zalutalih granata ili raketa, prekid u snabdijevanju električnom energijom može da onesposobi sisteme za hlađenje koji su od ključnog značaja za bezbjednost reaktora, čak i kada su ugašeni.

Dizel generatori za vanredne situacije, za koje zvaničnici kažu da 10 dana mogu da drže elektranu funkcionalnom, nisu potpuno pouzdani.

Oružane borbe oko elektrane, posebno artiljerijska vatra, podstakle su strahovanja da bi moglo da dođe do katastrofe poput one u Černobilju 1986. godine, takođe na teritoriji Ukrajine. Tada je usljed eksplozije reaktora radijacija kontaminirala ogromno područje.

federalna.ba/Beta-AP

Rafael Grossi IAEA Zaporožje