Šef diplomatije: Finska se nada ulasku u NATO u isto vrijeme kad i Švedska
(Izvor: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Šef diplomatije: Finska se nada ulasku u NATO u isto vrijeme kad i Švedska

Finska se i dalje nada da će se pridružiti NATO-u u isto vrijeme kada i Švedska, izjavio je danas šef finske diplomatije Pekka Haavisto. Finski ministar je to rekao pošto je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan nagovijestio da bi odobrio samo ulazak Finske u NATO, a ne i Švedske.

"Naša velika želja je bila i ostaje da se pridružimo NATO-u zajedno sa Švedskom", rekao je Haavisto novinarima i dodao da je nepromijenjen stav Finske. Haavisto je rekao da je u kontaktu sa švedskim i turskim kolegama, i izrazio želju da se ratifikacija Ankare ne podijeli na dva dijela, već bude zajedno i za Finsku i Švedsku.

Turska je prošle sedmice zaustavila pristupanje Švedske i Finske NATO-u, odlažući na neodređeno vrijeme trojni sastanak koji je prvobitno zakazan za početak februara i na kojem treba da budu otklonjene primjedbe Ankare na njihovu kandidaturu.

Erdogan je upozorio da Švedska, koju je Turska već optužila da pruža utočište kurdskim "teroristima", više ne može da računa na podršku Ankare jer je aktivista ekstremne desnice spalio primjerak Kur'ana u Stockholmu.

Stockholm je osudio taj čin "dubokog nepoštovanja" i izrazio "simpatije" prema muslimanima, ističući da švedski Ustav zabranjuje takve aktivnosti. Međutim, saopštenje švedskih vlasti nije smirilo nezavodoljstvo Turske.

federalna.ba/Beta

Finska Švedska NATO
Slaven Galić Aleksandar Goganović NATO Scott W. Brayon
0 09.04.2024 18:18
NATO MVP BiH Josip Brkić Dragan Vešović
0 09.04.2024 16:57
Jens Stoltenberg Denis Bećirović NATO
0 08.04.2024 14:13