(Izvor: videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 1))

SDP neće koalirati sa SDA u Gradskom vijeću Tuzla

SDP BiH, koji je osvojio najviše mandata u Gradskom vijeću Tuzla, neće koalirati sa SDA koja je druga po broju osvojenih mandata. Kažu da mogu formirati većinu bez koaliranja sa nacionalnim strankama. Poziv SDA na takvu saradnju su odbili, najavljuju koalicione razgovore sa SBB-om i drugim strankama i vijećnicima sa kojima su i u prošlom mandatu imali saradnju.

Izvršni odbor Tuzlanske SDA, koja u Gradskom vijeću Tuzla ima pet vijećnika, zaključio je da želi koalirati sa SDP-om koji je osvoji tri vijećnička mandata više.

"Najoptimalnija, najbolja vlast bila sastavljena od izbornih pobjednika tj. u ovom slučaju od SDP i SDA kao druge političke partije.Ali, naravno sve to na osnovu izbornih programa. Mi želimo stabilnu i optimalnu vlast na nivou Gradskog vijeća da bi sljedeće godine građani imali što veću korist od vlasti koja upravlja našim zajedničkim resursima", rekao je Salko Zildžić, predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla.

Zbog ranijih odluka vrha partije o zabrani koaliranja sa nacionalnim strankama, SDP neće koalirati sa SDA.

"Kao stranka da su uzeli najviše poslije SDP-a, ali kada se saberu ove stranke koje će biti u ovoj većini onda to i nije baš tako.Međutim,mi nećemo odbijati dobre prijedloge SDA kada je u pitanju ekonomski održiv razvoj", kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Bez SDA, SDP može formirati većinu u Gradskom vijeću.Najavljuju koalicione razgovore sa SBB-om,Tuzlanskom alternativom,Platformom za progres,Našom strankom,Strankom za BiH i vijećnikom koji predstavlja nacionalne manjine.Takva većina bi imala podršku 18 vijećnika.

"Što bi nama trebalo da omogući da imamo jednu kvalitetnu većinu.U razgovoru sjedamo sa našm strategijom razvoja 2026.godine.Sa našim podstrategijama za dugoročno vodosnabdijevanje", dodaje Imamović.

"Ukoliko SDP bude išao nekim drugim putem,mi ćemo razmotriti na svojim organima da li je za SDA prihvatljivo,da li je za građane Tuzle prihvatljivo da u Gradskom vijeću postoji neka druga većina.Nisam spreman da od Tuzle pravimo grad slučaj", dodaje Zildžić.

SDP je zabilježio značajan pad u odnosu na prošle izbore.Osvojio je oko pet i po hiljada glasova i tri vijećnićka mandata manje,dok je SDA ostvarila nešto manji pad. Osvojila je oko dvije hiljade glasova i jedan vijećnićki mandat manje u odnosu na rezultate koje su ostvarili 2016. godine.

Francuska termoelektrana Saint-Avold
0 28.11.2022 23:02
Njemačka državljanstvo Olaf Scholz
0 28.11.2022 21:32
Edin Gačanin Tito Dubai
0 28.11.2022 20:56
Glasgow Rangers
0 28.11.2022 20:34
Elon Musk Twitter Apple
0 28.11.2022 20:27