Scholz otvorio prvi LNG terminal u Njemačkoj
(Izvor: EPA-EFE/LARS-JOSEF KLEMMER)

Scholz otvorio prvi LNG terminal u Njemačkoj

Njemački kancelar Olaf Scholz otvorio je u subotu prvi njemački terminal za tečni prirodni gas (LNG), izjavivši da je brzina kojom je pušten u rad signal da će najveća evropska ekonomija ostati jaka.

Tri najviša vladina zvaničnika, Scholz, ministar ekonomije Robert Habeck i ministar finansija Christian Lindner, prisustvovali su inauguraciji u sjevernomorskoj luci Wilhelmshaven u znak važnosti koju Njemačka pridaje nekoliko novih LNG terminala koje se trudi da izgradi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vlada Njemačke pokušava diversfikovati svoje izvore sanbdijevanja prirodnim gasom kupovinom više gasa iz Norveške i povećanjem uvoza gasovodima iz Belgije i Holandije.

Berlin gradi LNG terminale još u sjevernim njemačkim lukama Brunsbuttel, Stade i Lubmin. Do početka rata u Ukrajini u februaru, Rusija je isporučivala 55 posto prirodnog gasa potrebnog Njemačkoj.

Njemačka ne uvozi gas iz Rusije od eksplozija na gasovodima Sjeverni tok u septembru ove godine.

Scholz je nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru objavio da je vlada odlučila da brzo izgradi prva dva LNG terminala.

"Kada smo rekli da bi, na primjer, takav terminal trebao biti izgrađen ovdje u Wilhelmshavenu već ove godine, mnogi su rekli da to nikada nije moguće, da to nikada neće uspjeti", rekao je kancelar na subotnjoj ceremoniji.

Lučki objekti završeni su prije mjesec dana, a posebno opremljen brod, takozvana "ploveća jedinica za skladištenje i regasifikaciju", pristao je u četvrtak sa 165.000 kubnih metara LNG-a. 

"Ovo je dobar dan za našu zemlju i dobar signal cijelom svijetu da će njemačka ekonomija biti u poziciji da nastavi da bude jaka, da proizvodi i da se nosi sa ovim izazovom", rekao je Scholz.

federalna.ba/AA

Njemačka Olaf Scholz
Njemačka EU motori sa unutarnjim izgaranjem
0 25.03.2023 15:49
Vladimir Putin ICC Njemačka Marco Bushman
0 19.03.2023 18:48
Olaf Scholz Vladimir Putin
0 18.03.2023 22:14
GPBiH Njemačka donacija Granična policija Bosne i Hercegovine Granična policija BiH
0 17.03.2023 18:10
Ukrajina Njemačka
0 16.03.2023 18:22