Scholz osudio Iran zbog korištenja smrtne kazne nad demonstrantima
(Izvor: Fena)

Scholz osudio Iran zbog korištenja smrtne kazne nad demonstrantima

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je osudio Iran zbog korištenja smrtne kazne protiv demonstranata, a njegov portparol je izjavio kako Berlin želi pojačati pritisak na iranske vlasti novim međunarodnim mjerama.

Iran je u subotu objesio dvojicu muškaraca zbog navodnog ubistva pripadnika snaga sigurnosti tokom protesta širom zemlje koji su uslijedili nakon smrti 22-godišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra, što je izazvalo osudu Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

- S pogubljenjima, iranski režim koristi smrtnu kaznu kao sredstvo represije. To je zastrašujuće - napisao je Scholz na Twitteru.

On je naveo da bi se Iran trebao suzdržati od daljih pogubljenja nakon ubistava 22-godišnjeg Mohammada Mehdija Karamija i 39-godišnjeg Seyyeda Mohammada Hosseinija, čija je smrt povećala broj pogubljenja povezanih s protestima na četiri.

- Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, dodatno ćemo povećati pritisak na iranski režim - izjavio je portparol vlade na redovnoj konferenciji za novinare, dodajući da Iran mora uvidjeti da će postojati cijena za nastavak represije.

Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je cilj bio dogovor o četvrtom paketu sankcija s drugim državama članicama Evropske unije kao odgovor na obračun s demonstrantim, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Olaf Scholz
Olaf Scholz Vladimir Putin
0 18.03.2023 22:14
Ukrajina Rusija Joe Biden Olaf Scholz
0 03.03.2023 11:37
Olaf Scholz Njemačka Vladimir Putin
0 02.03.2023 12:14
Olaf Scholz Indija Njemačka Narendra Modi
0 25.02.2023 13:35