Scholz najavio reformu zakona o državljanstvu Njemačke

Scholz najavio reformu zakona o državljanstvu Njemačke

Njemački kancelar Olaf Scholz ponovio je svoje obećanje da će reformirati zakone te zemlje o državljanstvu i imigraciji.

Scholz je na skupu, koji je u Berlinu održan na temu "Njemačka - zemlja imigracije", kazao da koaliciona vlada planira modernizirati zakone kako bi izgradila inkluzivnije i demokratičnije društvo.

Naglasivši da najmanje devet miliona ljudi već dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj, Scholz je naglasio da oni nemaju njemačko državljanstvo te je dodao da su ti imigranti dali značajan doprinos njemačkoj privredi i društvu uopće.

"Naprimjer, u zdravstvenom sektoru, oko četvrtine liječnika u Njemačkoj nije rođeno ovdje, imaju imigrantsko porijeklo. Slično tome, jedna trećina medicinskih sestara i njegovatelja ima imigrantsko porijeklo", rekao je njemački kancelar.

Scholz je također kazao da će planirana reforma zakona o državljanstvu Njemačke olakšati imigrantima da postanu njemački državljani, povećavajući integraciju i političko sudjelovanje.

"Svatko tko ovdje živi i radi stalno treba također imati pravo birati i biti biran, biti dio naše zemlje sa svim pravima i obavezama, bez obzira na porijeklo, boju kože ili vjerska uvjerenja", rekao je Scholz podsjećajući na knjigu "Šta je nacija?" francuskog pisca Ernesta Renana.

Scholz je također istakao da će planirane reforme omogućiti imigrantima dvojno ili višestruko državljanstvo.

Navodeći da je uvijek bio vrlo emotivan na ceremonijama dodjele državljanstava dok je bio gradonačelnik Hamburga, Scholz je izjavio da mu nikada nije bilo jasno zašto se inzistira na odricanju od državljanstva zemlje porijekla pri postajanju njemačkim državljaninom.

Zakon o državljanstvu, koji se planira revidirati u Njemačkoj, ponajviše se odnosi na Turke, koji čine najveću stranu populaciju u toj zemlji, ali i na ljude iz zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon što Vlada odobri nacrt zakona, o njemu će se izjašnjavati i njemački Bundestag.

federalna.ba/Fena

Njemačka državljanstvo Olaf Scholz
Njemačka Leopard 1 Ukrajina
0 03.02.2023 12:56
Vladimir Putin bitka za Staljingrad Njemačka tenkovi
0 03.02.2023 08:55
Njemačka Italija Turska
0 01.02.2023 20:31
Njemačka ubijstva
0 01.02.2023 13:42