Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove u stilu hladnog rata
(Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove u stilu hladnog rata

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na stvaranje novog hladnog rata blokovskom podjelom svijeta i pozvao na ulaganje svih napora u izgradnju novih partnerstava, piše u tekstu za magazin Foreign Affairs.

Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, "ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovo podijelimo svijet na blokove", napisao je Scholz u tekstu, prenosi Reuters.

- To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava, pragmatično i bez ideoloških zastora - dodao je.

Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, što zahtijeva jače evropsko i transatlantsko jedinstvo.

Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovima koje predstavlja ruska prijetnja mogućim napadima na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Evrope i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama širom svijeta, napisao je.

- Nijemci namjeravaju postati garant evropske sigurnosti kakav naši saveznici očekuju da budemo, graditelj mostova unutar Evropske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema - napisao je Scholz.

federalna.ba/Fena

Olaf Scholz novi hladni rat
Olaf Scholz Njemačka deglobalizacija
0 18.01.2023 19:20
Joe Biden Olaf Scholz
0 17.01.2023 23:03
Olaf Scholz Njemačka Ukrajina
0 09.01.2023 23:14
Njemačka Olaf Scholz
0 17.12.2022 15:43