Schmidt pozvao političare u BiH da ne igraju taktičke igre

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt održao je gostujuće predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu s Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.

Održano u sjedištu Univerziteta, predavanje nije bilo otvoreno za novinare već je uoči događaja Schmidt izjavio da se osnovna poruka koju želi prenijeti studentima odnosi na  to da iz prošlosti treba izvući lekcije za budućnost. Potrebno je i da studenti iz drugih zemalja posjete Bosnu i Hercegovinu, a po mogućnosti i studiraju u BiH.

- Često imam osjećaj da je znanje ljudi izvan ove zemlje o tome šta se dešava u BiH površno. Važno je da dođu i vide situaciju i razmisle da studiraju ovdje. BiH je zemlja koju treba obići i ostati, a nije zemlja iz koje treba odlaziti – rekao je visoki predstavnik.

Upitan za današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i za eventualne izmjene Izbornog zakona BiH, koje je vladajuća državna koalicija obećala, Schmidt kaže da domaći političari treba da preuzmu odgovornost.

- Mislim da lokalni organi vlasti trebaju preuzeti tu odgovornost i aktivnostima ispoštovati standard koji se očekuje u izborima, koji je potvrdio i OSCE – kazao je visoki predstavnik.

- Lokalni organi treba da rade na provedbi osnova koje sam ugradio u izmjene Zakona koje sam donio kako bi glasači imali puno povjerenje – zaključio je, napominjući da nema puno vremena do narednih izbora.

S obzirom na to da je u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i predloženi izborni zakon tog entiteta, novinari su ga pitali hoće li intervenisati u slučaju usvajanja, ali nije odgovorio konkretno već samo da treba sačekati i vidjeti kako će se odvijati stvari u vezi s tim.

federalna.ba/Fena

Christian Schmidt predavanje
Christian Schmidt rezolucija o Srebrenici
0 24.05.2024 12:12
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Lokalni izbori SNSD Christian Schmidt
0 20.05.2024 16:40
Christian Schmidt
0 19.05.2024 13:07
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
SNSD Izborni zakon RS Izborni zakon BiH Christian Schmidt
0 16.05.2024 20:27