Schmidt: Moje ovlasti ostaju iste, antidejtonski potezi ne bi prošli bez posljedica
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Schmidt: Moje ovlasti ostaju iste, antidejtonski potezi ne bi prošli bez posljedica

Nakon dvodnevnog zasjedanja političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu, visoki predstavnik Christian Schmidt, prilikom obraćanja novinarima, naglasio je važnost suradnje između visokog predstavnika, zemalja članica PIC-a i Europske unije.

- Suradnja je apsolutno neophodna i više nego ikada potrebna je uzajamna podrška. Ne želim podcijeniti odluku Europskog vijeća, odnosno poziv BiH da postane članica Europske unije. Na tom putu imamo puno izazova, ali i pristupa koji nisu konstruktivni u BiH. Postoji potreba za političkom stabilnošću i uvjeravanju od strane međunarodne zajednice da se ta stabilnost održava. Zahvaljujem se međunarodnoj zajednici jer mi je pružila jednoglasnu podršku i moj mandat nastavlja se provoditi ovakav kakav jeste – poručio je Schmidt.

Izašli smo jači

Schmidt je još jednom naglasio da neće tolerirati politiku koja se provodi protiv Dejtona, odbacivši politiku Republike Srpske koja ne priznaje visokog predstavnika.

- Organi RS-a moraju poštivati Dejtonski sporazum i aktivno surađivati s visokim predstavnikom. To je obaveza koja postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma i više ćemo voditi računa o tome kako se to ispunjava u narednom razdoblju – rekao je visoki predstavnik.

Kako dodaje, BiH je zemlja koja ima multietnički karakter i potrebno je štititi suverenitet, teritorijalni integritet i strukturu BiH kao što je to dogovoreno u Dejtonskom sporazumu.

- Mi smo izašli jači nakon PIC-a, ali ne jači kao međunarodna zajednica, nego jači u namjeri da radimo ka europskoj budućnosti BiH. Imamo određena pitanja koja nas brinu, posebno kada je u pitanju Ustavni sud. U FBiH smo imali imenovanje novog suca, ali to nije dovoljno. Oni koji krive Ustavni sud jer donosi odluke s kojima nisu zadovoljni, moram ih napomenuti da je to slučaj sa svim sudovima. Očekujem da se odluke prihvate i poštuju kakve god one bile i da se ne poduzimaju radnje koje će ugroziti rad Ustavnog suda – napomenuo je Schmidt.

Mirno razdruživanje i legitimitet visokog predstavnika

Govoreći o "mirnom razdruživanju" koje su najavile vlasti RS-a, Schmidt je rekao da se stav nije mijenjao, ali da su se promijenili instrumenti.

- Ako bi se desila takva situacija da recimo imate neku komisiju koja bi bila imenovana za razdruživanje, ja bih imao jasan stav. Ako bi napisali dokument u kojemu stoji bilo što, što bi utjecalo na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, onda bi se tim trebali baviti na drugačiji način nego ranije. Nije se promijenio stav, nego način djelovanja. Svi koji se bave tim politikama trebaju građanima objasniti štetu koju bi time nanijeli – poručio je visoki predstavnik.

Kaže da takvi potezi ne bi prošli bez posljedica te da je ovo ''opasna igra''. Komentirao je i stavove političara iz Republike Srpske koji kažu da djelovanje visokog predstavnika u BiH nije legitimno.

- Kada (Milorad) Dodik pokaže takav narativ da visoki predstavnik nije legitiman, nešto u toj izjavi nije uredu. Poruka za njega je da shvati da nismo na istoj razini kad razgovaramo o političkim uvjetima i mojoj poziciji. Ova situacija ne pomaže nikome. Može li on zamisliti da građani bilo gdje u BiH žele da dođe do razdruživanja, sumnjam u to. Bolje da razgovaramo s ljudima, a ne s političkom klasom. Mi smo ovdje da živimo zajedno. Ukoliko ne želite živjeti pored susjeda, nikada nećete doći u Europu – dodao je Schmidt.

Veći angažman civilnog društva

Schmidt je istaknuo važnost predstojećih Lokalnih izbora koji će se održati 6. listopada, izrazivši zadovoljstvo što su sve političke stranke registrirale za izbore uz nova pravila.

- Želimo poslati poruku da nam je stalo da u ovoj zemlji imamo slobodne i fer izbore i da nitko ne može prihvatiti izborne prevare, te da će to imati ozbiljne posljedice - kazao je Schmidt.

Također je istaknuo potrebu za većim angažmanom civilnog društva, građana, u procesu donošenja odluka, referirajući se na slučajeve pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, poput slučaja Sejdić-Finci i drugih koji još nisu implementirani.

Schmidt je izrazio zabrinutost zbog porasta napada na povratnike u cijeloj BiH, posebno u Republici Srpskoj, te je pozvao vlasti u tom entitetu da učine više kako bi osigurali sigurnost svih građana.

federalna.ba/Fena

Christian Schmidt