Scarlett Johansson pokreće pravni postupak protiv korištenja njenog lika za AI
(Izvor: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Scarlett Johansson pokreće pravni postupak protiv korištenja njenog lika za AI

Scarlett Johansson je poduzela pravni postupak protiv AI aplikacije koja je koristila njeno ime i ličnost u reklami koju je stvorila umjetna inteligencija bez njenog dopuštenja. Oglas od 22 sekunde, objavljen na X, platformi ranije poznatoj kao Twitter, od strane aplikacije za generiranje slika pod nazivom Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar, koristio je stvarne snimke Johanssonove kako bi stvorio lažnu sliku i dijalog.

Predstavnici 38-godišnje glumice potvrdili su za Variety da ona nije portparol kompanije i da su preduzete odgovarajuće pravne radnje od kada je reklama primjećena 28. oktobra. “Mi ove stvari ne shvatamo olako. U skladu sa našim uobičajenim postupkom u ovim okolnostima, mi ćemo se pozabaviti svim pravnim lijekovima koje imamo”, rekao je njen advokat Kevin Yorn za Variety. Oglas je u međuvremenu uklonjen.

Video, koji je pregledao Variety, započinje snimkom Johanssonove iza scene sa seta Marvelovog filma Crna udovica. "Šta ima ljudi? Scarlett je i želim da pođete sa mnom…” kaže ona, prije nego što oglas pređe na fotografije koje su generirane umjetnom inteligencijom, a na kojima je neko ko liči na nju. Glas koji oponaša glas glumice nastavlja govoriti kako bi promovirao aplikaciju: “Nije ograničeno samo na avatare. Također možete kreirati slike s tekstovima, pa čak i svoje AI video zapise. Mislim da to ne biste trebali propustiti”, kaže se u lažnoj naraciji.

U tekstu ispod reklame stoji: „Slike je napravila Lisa AI i nemaju nikakve veze sa ovom osobom.” Više aplikacija Lisa AI dostupno je na App Store i Google Play. Johanssonova nije jedina glumica koji je javno progovorila protiv upotrebe njenog imena i lika od strane umjetne inteligencije. Prošlog mjeseca, Tom Hanks je na Instagramu upozorio fanove na reklamu za stomatološke usluge u kojoj je iskorištena njegova slika generirana umjetnom inteligencijom za njihov promotivni video. “Čuvajte se! ... ja nemam ništa s tim”, napisao je na svom Instagram storyju.

Brojni autori, uključujući komičarku Sarah Silverman, tužili su ChatGPT koji su razvili OpenAI i Facebookova matična kompanija, Meta, zbog kršenja autorskih prava zbog tvrdnji da su njihovi modeli umjetne inteligencije obučeni da koriste njihova djela bez njihovog pristanka.

To takođe nije prvi put da je Johansson doživjela da se njen lik koristi bez njenog pristanka. Godine 2018., glumica je za Washington Post govorila o korištenju njenog lika u kompjuterski generiranim "deepfakeovima" u kojima su ženska lica umjetno dodana pornografskim video zapisima. "Ništa ne može spriječiti nekoga da isječe i zalijepi moju ili bilo čiju sliku na drugo tijelo i učini da izgleda jezivo realistično", rekla je. “U suštini nema pravila na internetu jer je to ponor koji ostaje praktički bez zakona, izdržavajući politiku SAD-a koja se, opet, primjenjuje samo ovdje.”

federalna.ba/The Guardian

Scarlett Johansson tužba umjetna inteligencija