videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

SBK: Stalni odlazak radne snage, firme se zatvaraju ili najavljuju zatvaranja

Stanje u privredi Srednjobosanskog kantona je alarmantno, a uz stalni odlazak radne snage, poseban je problem što broj nezaposlenih na evidencijama raste a radnika nema. Prioritet je razdvojiti aktivne tražioce posla od onih koji posao ne žele, kazali su srednjobosanski poslodavci na sasatanku s članovima Kantonalne vlade. Posebno su insisitirali na rasterećenju privrede, o kojem ipak odlučuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Prije nekoliko dana 70 je radnica zbog zatvaranja tvornice tekstilne industrije u Kiseljaku ostalo bez posla. Slična sudbina do Nove godine čeka i njihove kolegice u Bugojnu, dok je pitanje dana kada će 160 radnika u italijanskoj tvornici za proizvodnju silicij-metala u Jajcu biti poslano na evidenciju službe za zapošljavanje. Firme se gase zbog niza razloga, nedosatatka posla, nebrige vlasti, a posljednjih godina ključni razlog za napuštanje zemlje je osjećaj straha od stalnog zveckanja oružjem.

“Do nove godine će se ubrzano odvijati proces odlaska radne snage. Ne znam kako ćemo dočekati proljeće. Poduzeli smo sve što je do nas povećanje plata do nivoa koji možda i nije realan”, ističe Kemal Čolak, predsjednik UO Udruženje poslodavaca SBK-a.

“Govori se da je plata u prošloj godini rasla 30-40%. Ako se uzme da je inflacija rasla - pogotovo u prehrambenim artiklima - 30 i više posto, onda se postavlja pitanje je li realna kupovna kupovna moć naših radnika pala ili je ostala na istom nivou”, kaže poslodavac Stipo Frančić.

Zbog preživljavanja, najčešće se pribjegava otvaranju bolovanja, dok se istovremeno odlazi na rad u treće zemlje. Stoga su od predstavnika vlasti tražili pomoć u pojednostavljenju procedura za uvoz radne snage i zaustavljanju odlaska, što je vrlo teško.

“Ponude na današnjem tržištu su sasvim drukčije u odnosu na bosansko tržištu. Razumijemo ih, treba raditi na mjerama za zaustavljanje odlaska. Već kasnimo puno s tim. U kantonu smo poduzeli dosta aktivnosti i dajemo mladima, oni to znaju, međutim, to je nedovoljno s aspekta federalnog i državnog nivoa”, ističe Tahir Lendo, premijer SBK-a (SDA).

Posebno su istakli činjenicu da se od gotovo deset hiljada kvalificiranih radnika na evidenciji kantonalne službe za zapošljavanje niko ne prijavi na raspisane natječaje, zatraživši uređenje tih evidencija. Istovremeno, naglasili su potrebu prilagođavanja tržištu.

“One moraju tražiti nove djelatnosti, jer ako se uzme da je već prisutna umjetna inteligencija, mnoga zanimanja koja su sada tražena kao zanimanje programera za pet godina će skoro nestati”, ocjenjuje Frančić.

Uz to, zatražili su da se konačno pristupi reformi obrazovnog sistema, za koju očigledno ne postoji želja. Jer ovdje se sistemski, umjesto potrebnog kadra za lokalnu privredu, školuju oni koje treba i traži Zapad, poput zdravstvenog kadra koje proizvodimo u osam medicinskih škola.

federalna.ba

SBK radna snaga
Srednjobosanski kanton SBK budžet
0 07.12.2023 18:50
Kemal Hrnjić SBK poljoprivrednici poljoprivreda
0 01.11.2023 18:03
Johann Sattler Srednjobosanski kanton SBK
0 19.10.2023 17:25