Sastanak Vučića, Kurtija i evropskih posrednika u Ohridu i dalje u toku

Sastanak Vučića, Kurtija i evropskih posrednika u Ohridu i dalje u toku

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika u dijalogu i dalje traje u Ohridu, iako je počeo prije više sati, javlja Beta.

Razgovor Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je nešto prije 15.30, a poslije sat i po razgovora napravljena je kratka pauza.

Prije trilateralnog sastanka, Borrell i Lajčak su prvo razgovarali sa Vučićem, a potom sa Kurtijem.

Pauza između bilateralnih i zajedničkog sastanka trajala je duže od dva sata, a novinari koji su u pres centru u Ohridu nisu imali informacija o tome šta se dešavalo u tom periodu.

Portparol EU Peter Stano rekao je novinarima u Ohridu da će se Borrell obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka, kako je i najavljeno, ali nije poznato kada će to biti.

Novinari u Ohridu iščekuju i obraćanja Vučića i Kurtija, ali nije poznato ni kada će to učiniti ni kojim redoslijedom.

U Ohridu je i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Escobar, čije se obraćanje novinarima takođe pominje kao mogućnost.

Sastanci su organizovani u vili Biljana, bivšoj ljetnoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida, a novinarima nije dopušten pristup.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić i Kurti su se usmeno saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema riječima Borrella, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primjenu.

federalna.ba/Fena

Albin Kurti Aleksandar Vučić
Mostarski sajam Aleksandar Vučić Milorad Dodik Nermin Nikšić
0 16.04.2024 19:39
Aleksandar Vučić SDA genocid u Srebrenici
0 16.04.2024 17:08
Aleksandar Vučić Dragan Čović Borjana Krišto
0 15.04.2024 19:36