Prilog: Amra Ličina

Sastanak političkih lidera u Mostaru: Biti ili ne biti u EU

Lideri političkih stranaka okupljenih unutar državne koalicije ponovo će se sastati danas u nastojanju da usaglase ključne evropske zakone, dok se bliži datum koji bi mogao biti odlučujući za početak pregovora sa Evropskom unijom. Današnji sastanak, čiji je domaćin Dragan Čović, predstavlja potencijalno posljednju šansu za postizanje dogovora prije 21. marta, kada se očekuje da bi EU mogla donijeti odluku o otvaranju pregovora.

 

U danima koji su prethodili sastanku mogli su se čuti različiti stavovi, ali i želje pojedinih lidera koalicije na državnom nivou. Vremena za usvajanje ključnih zakona (zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima) do marta gotovo da i nema, ali želja političara da u ovaj paket evropskih zakona ugrade i svoje političke interese, sve više. Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović posljednjih dana intenzivno ističu i svoje ključne tačke, poput političkih promjena u Izbornom zakonu i eliminacije stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

„Samo dogovor o tome, pa i ako je potrebno promjena ustavnih odredbi koje idu za tim da se umjesto stranih sudija biraju tri  državljana  Bosne i Hercegovine. Naravno da bi jedan od njih morao da bude sa prostora RS-a i da bi u tom pogledu apsolutno to moglo da bude rješenje“, izjavio je Milorad Dodik.

„Napravimo promjene koje će odraziti jedan odnos za koji svi kad o njemu danas  pričamo kažemo da nije dobro da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva. I onda smo našli jedno od rješenja koja se tiču izravnog izbora članova Predsjedništva gdje se ništa ne mijenja za izbor člana Predsjedništva iz RS-a, a ništa se ne mijenja ni za izbora člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Ali nakon onog dodatka za hrvatskog člana Predsjedništva u Izbornom zakonu mi smo dodali jednu uvjetnu kategoriju. Onaj ko pobijedi na listi Hrvata unutar Federacije, morat će zadovoljiti uvjet da je pobijedio u tri kantona sa hrvatskom većinom.“

Međutim, Milorad Dodik uoči današnjeg sastanka u Mostaru, izjavio je da očekuje da će s koalicijskim partnerima na državnoj razini postići dogovore koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU.

“Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima“, poručio je Dodik na mreži X.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, bio je optimističan kada je u pitanju današnji sastanak. Smatra da Vijeće ministara i Parlament mogu hitno reagovati i donijeti ključne zakone u kratkom vremenu:

„Sukob interesa čini mi se manje problematičan u ovoj fazi u kojoj je ostalo nekoliko dilema. Ima tih nastojanja da se etnički unutra glasa, a nije prihvatljivo da se tako glasa u komisijama. Kada je riječ o zakonu o sudovima, on može istrpiti neke modifikacije, ali od nekih osnovnih naših zahtjeva mi ne možemo odustati ni povući se. Ona rješenja koja ne derogiraju postojeći sistem, ne smanjuju nadležnosti sudova i obezbjeđuju dvostepenost, spremni smo podržati sa, nadam se, sjedištem u Istočnom Sarajevu.“

 

Lider Naše Stranke Edin Forto vjeruje da će sa dobrim dogovorom izaći pred Evropsku komisiju:

„Ako to možemo provesti u hitnoj proceduri kroz Vijeće ministara i oba doma Parlamenta, onda se možemo nečemu nadati, 21. marta, kada se bude donosila odluka u Briselu.“

Ako ne dođe do dogovora, vjerovatno će doći do intervencije visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je i najavio da će, ako se domaći političari ne dogovore, on nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbora.

sastanak koalicija Federalni radio
Federalni radio sport
0 21.04.2024 23:01
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.04.2024 22:49
Vijesti u 17 Federalni radio
0 21.04.2024 19:14
sport Federalni radio
0 21.04.2024 17:08
Vijesti u 12 Federalni radio
0 21.04.2024 16:36
Federalni radio sport
0 20.04.2024 23:59