videoprilog Nisrin Kršlak (Federacija danas)

Sarajevska zima u posjeti ateljeu umjetnika Stijepe Gavrića

Posjeta ateljeu umjetnika dio je priče o Trideset osmoj Sarajevskoj zimi. Moto ovogodišnjeg festivala “Moj novi put umjetnosti” ujedno je bio i motiv za posjetu skulptoru u njegovom ateljeu. Cilj je upoznati javnost s jednim od najvećih bh. umjetnika, čovjekom koji svojim radom ispisuje stranice historije naše umjetnosti.

Stijepo Gavrić svojim umjetničkim pristupom uvijek je bio poseban i drugačiji. Umjetnik koji iz kamena pravi  remek-djela s ciljem unošenja daška života u svoje skuplture koje pričaju priče o umjetnosti, stvaranju i društvu u kojem živi.

“Kada neko na ovaj način oblikuje svijet i kada kroz kamen i drvo, kroz sve moguće materijale, dopre do same suštine vlastitog bića i onog što jeste, misija umjetnika u odnosu na materijale koje ga okružuju, onda je ovaj izbor za 38. međunarodni festival Sarajevska zima potpuno prirodan”, kaže Ibrahim Spahić, direktor Festivala Sarajevska zima.

Stijepo Gavrić, kipar ljudske fizionomije, već dugi niz godina kroz mir i tišinu oplemenjuje svoje skulpture optimizmom, doprinosi našoj sredini i ostavlja trag svojom autentičnosti. Budući je i autor spomenika Tvrtku I Kotromaniću.

“Dimenzija koja je planirana za spomenik kralju Tvrtku je sama figura visine tri i po metra, na postamentu od 3,20 m. Ukupno 6,70 m. To je solidna veličina za jedan prostor parka u kojem će se nalaziti”, navodi Gavrić.

Procjena je da će skluptura biti gotova za sedam mjeseci. Njegov postojeći atelje premalen je za ovaj monumentalni rad, te sada slijedi pronalazak prostora u kojem može biti realizirana izrada.

federalna.ba

Stijepo Gavrić Sarajevska zima