"SAD neće stajati po strani dok Dodik provodi svoju secesionističku agendu"
(Izvor: Arhiv)

"SAD neće stajati po strani dok Dodik provodi svoju secesionističku agendu"

Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu, navela je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH na društvenoj mreži X.

Iz Ambasade SAD-a naglašavaju da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske (RS) bilo protuustavno i antidaytonsko, te bi birače u RS-u lišilo temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

- Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidaytonskim djelovanjem. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidaytonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto - navodi se.

Ambasada SAD-a upozorava da je svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.

- Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje - istaknuli su iz Ambasade SAD-a.

federalna.ba/Fena

SAD Milorad Dodik
Milorad Dodik Aleksandar Vučić patrijarh Porfirije
0 17.05.2024 19:06
djeca SAD igračke
0 17.05.2024 12:47
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 16.05.2024 17:05
Milorad Dodik Peter Sijarto
0 15.05.2024 13:41