S pravoslavnog Božićnog prijema u Mostaru upućene poruke zajedništva

S pravoslavnog Božićnog prijema u Mostaru upućene poruke zajedništva

U povodu pravoslavnog Božića, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u subotu je upriličen Božićni prijem, koji je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta - Gradski odbor Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle, Srpska pravoslavna crkvena općina Mostar i manastir Žitomislić.

S ovog svečanoga događaja upućene su poruke ljubavi i mira, a posebno želje za zajedništvom, kako u gradu Mostaru tako i širom BiH. 

U ime domaćina uzvanike je pozdravio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, poručujući im da su svojim dolaskom pokazali "dugogodišnje, decenijsko otvoreno srce i veliko poštovanje prema pravoslavnoj zajednici u Mostaru".

Iguman Pavlović i zamjenik predsjednika Gradskoga vijeća Grada Mostara Velibor Milivojević izrazili su želju da se zajedništvo pravoslavne zajednice prenese na sve građane Mostara i zemlje.

- Praznik ne želimo slaviti sami niti jedni pored drugih, nego jedni s drugima. Mostar je poseban zbog tog bogatstva različitosti. Praznici su vrijeme kada naša prijateljstva, ljubav i saradnju želimo podsticati i primjerom pokazati kako se u Mostaru sarađuje - istaknula je predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta - Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica-Šagovnović.

Čestitke podovom Božića sveštenstvu i svim vjernicima zahumsko hercegovačke i primorske eparhije uputio je don Ante Jukić u ime mostarsko-duvanjskoga biskupa mons. Petra Palića i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

- Ovo jeste posebna radost jer se ponovno vraćamo tradiciji i onome što je zajedništvo, a što krasi ovaj grad i Hercegovinu da se ta ljepota blagdanskoga vremena podijeli s drugim ljudima, kao i lijepih običaja da znaju cijeniti što je drugačije i različito te na taj način pokazuju bogatstvo umijeća zajedničkoga življenja - istaknuo je ef. Dedović.

Božićnom prijemu prisustvovali su, uz ostale i konzuli Srbije, Hrvatske, Turske, predstavnici ambasada SAD-a, Rusije, OHR-a, viječnici, zastupnici...

U čast Božića održan je i Božićni koncert, šesnaesti po redu. Na koncertu je nastupio Srpski vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda, a po jednu numeru izvela je i vjeroučiteljica iz Mostara Tijana Bašić te učenici pravoslavnog vjeronauka iz mostarskih osnovniih i srednjih škola.

Tradicionalni Božićni koncert poklon je organizatora gradu Mostaru.

federalna.ba

Božić Mostar SPKD Prosvjeta Prosvjeta
The Hub of Fine Arts umjetnička djela Mostar
0 27.05.2022 13:22
Mostar turizam
0 26.05.2022 22:22
Mostar simpozij dječija urologija
0 26.05.2022 21:54
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra Mostar
0 24.05.2022 15:57
Mostar nogomet fudbal
0 21.05.2022 10:41
kultura Mostar BiH Bosanskohercegovački lingvistički atlas I: Fonetika
0 19.05.2022 21:47