videoprilog Danke Cvijić (Federacija danas)

Je li priključenje na gasovod političko ili ekonomsko pitanje?

Centar za lobiranje organizovao je naučno-stručnu konferenciju pod nazivom „Istočna ili južna interkonekcija, politika ili ekonomija“, koja je održana u Banjaluci. Na konferenciji su predstavljene prednosti obje vrste gasovoda, kao i značaj gasa kao energenta za privredni prosperitet, ali i političke odnose velikih sila prema regionu.

Dotok gasa za BiH je ne samo od energetskog nego i od privrednog interesa. Ovaj energent utiče na razvoj privrede, a samim tim obezbjeđuje i veće prihode. Na naučno-stručnoj konferenciji predstavljene su mogućnosti za BiH. I u ovom slučaju u dva entiteta - dva mišljenja. Za RS najpraktičnija je Istočna interkonekcija, odnosno ruski gas koji dolazi kroz Srbiju Turskim tokom.

- Trenutno izgradnja gasovoda Istočne interkonekcije poboljšaće poslovni ambijent u Republici Srpskoj, privući će strane investicije, omogućiće distributivne gasovode po gradovima i naseljima u Republici Srpskoj. Naravno, to je veliki benefit i za Bosnu i Hercegovinu – istakao je Zoran Savić, pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS-a.

U Federaciji navijaju za Južnu interkonekciju. Kažu, predstavlja sigurnost snabdijevanja, ispunjavanje svih uslova koje zahtijeva energetska zajednica, više ulaza i izlaza, te otvoreno tržište. A i bolje je, dodaju da bi za razvoj privrede i ekonomije našoj zemlji pogodavalo više opcija za nabavku gasa.

- Mi smo otvoreni, već imate LNG koji je gotov, ruski gas koji možete dovući preko Mađarske i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, hrvatski gas, gas sa austrijskih habova, norveški, to je ono što će dati mogućnost preko Južne interkonekcije – ocijenio je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

Da je važnija politika od ekonomije i u ovom slučaju ukazao je i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja. Energija je ključni elemenat u geopolitičkim odnosima, a geopolitika Balkana sve složenija.

- Sve velike sile ubrzavaju i pojačavaju svoje prisustvo na Balkanu i to će, sasvim sigurno, da se odrazi i na načine koji će se izvori energije obezbjeđivati i kako će oni biti upravljani – kazao je Šolaja.

Od snabdijevanja gasom do političkih igara i odnosa velikih sila prema regionu. Energija je bitna, ali politika, čini se, određuje svaki potez, te tako i preusmjeravanje gasovoda u BiH.

federalna.ba

gas plin plinovod