videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Ruska ofanziva na region Harkova

Sasvim je jasno da će ruski predsjednik Vladimir Putin uraditi sve da porazi Ukrajinu, čemu svjedoči i odluka da se u pogon stavi i Bulava, podmornička interkontinetalna raketa. Iako je ranije donesena, odluka je objelodanjena tokom posjete šefa američke diplomatije Antonyja Blinkena Kijevu, koji je i sam priznao da se ukrajinski rat nalazi u kritičnoj fazi. S druge strane, njegov domaćin, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je zbog teške situacije u Harkovskoj oblasti otkazao posjete Španiji i Portugalu.

„I čujte, znam da je ovo zaista teško vrijeme. Vaši vojnici, vaši građani, posebno na sjeveroistoku i u Harkovu, strašno pate. Ali oni moraju znati, vi morate znati, Sjedinjene Države su uz vas. Toliki dio svijeta je s vama, i oni se bore, ne samo za slobodnu Ukrajinu, već i za slobodan svijet. Slobodan svijet je sa vama, tako da možda možemo nešto pokušati“, naveo je Blinken.

Iako je sa jednim kijevskim bendom odsvirao pjesmu simboličnog naziva, “Rockin’ In the Free World”, nadaleko znamenite rok zvijezde Neila Younga, šef američke diplomatije Antony Blinken je odmah objavio da su Sjedinjene Države pripremile dodatne dvije milijarde dolara pomoći i to kroz tri komponente - da se odmah obezbijedi oružje Ukrajini, da se uloži u osnovu ukrajinske namjenske industrije i da se pomogne kupovina oružja od drugih zemalja.

„Putin sprema još jednu ofanzivu na Ukrajinu u Harkovu i na istoku, šaljući talas za talasom ruskih vojnika, iranskih dronova, sjevernokorejske artiljerije i tenkova, projektila i borbenih aviona napravljenih od mašina i dijelova koje isporučuje Kina. Sedmice i mjeseci koji slijede zahtijevaće mnogo od Ukrajinaca koji su već toliko toga žrtvovali. Ali došao sam u Ukrajinu sa porukom: niste sami. Sjedinjene Države su uz vas od prvog dana. Uz vas smo danas i ostaćemo uz vas sve dok se Ukrajini ne zagarantuje sigurnost, njen suverenitet, te njena sposobnost da izabere svoj put“, poručio je Blinken.

Riječi su to koje su svakako godile njegovom domaćinu, ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, no situacija na ratištu je iznimno teška.

„Prvo nam je bila presudna odluka o paketu, bilo je vrlo važno da ga dobijemo što je prije moguće. A druga tačka je zračna odbrana, naš najveći nedostatak. Hitno nam trebaju dva sistema Patriot za oblast Harkova. Civili i vojnici su napadnuti. Oni su pod ruskim projektilima“, rekao je Zelenskij.

A, ruska ofanziva na sjeveroistočnom dijelu ukrajinskog ratišta, koja je započela prošlog petka, dobija na zamahu. Ruske snage zauzele su dva najvažnija i najjača uporišta ukrajinskih snaga na harkovskom pravcu - Volčansk i Lipce. No, Ukrajinci su se pregrupirali te potisnuli Ruse, pa za sada još nije jasna sudbina ta dva mjesta, važna zbog komunikacijskog pravca prema Harkovu, drugom najvećem gradu u Ukrajini. Iz Vovčanska je evakuirano više od osam hiljada ljudi.

„Sada Rusi brišu Vovčansk sa lica zemlje i koriste metod 'spaljene zemlje', odnosno pokušavaju da spale teritoriju ispred sebe. Potom ulazi pješadija i uvijek tako napreduju. Isto tako je bilo u Bahmutu, u Marijinki, u Avdijivki“, kaže Volodimir Timoško, šef regionalne policije Harkova.

Ukrajinci uzvraćaju raketnim i napadima dronovima u ruskoj pozadini na skladišta goriva i vojne instalacije, kod Kurska i Brjanska, na Krimu i u Tatarstanu, mada su priznali i osvetnički napad na jednu stambenu četvrt u Belgorodu.

„19 ljudi, to su gubici koje smo pretrpjeli, među njima i nedužni civili koje je ubio kijevski režim. Njihova imena ostaće u našem sjećanju“, izjavio je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti.

Ukrajinski Generalštab priznao je povlačenje vojske na Harkovskom pravcu opisavši to kao prelazak na povoljnije pozicije. Istovremeno, Ukrajinci prebacuju snage sa Odese i Hersona na Harkovski pravac, ali je nejasno da li zbog toga može uslijediti protivudar Rusa i na tim pravcima ili će se Kremlj za sada zadovoljiti raketnim i udarima dronova na južnom dijelu ratišta. Iako sa samog ratišta dolaze kontroverzni izvještaji o moralu ukrajinskih vojnika, koji je dobrano načet višemjesečnim odlaganjem dolaska američke pomoći, Kijev i dalje računa na jedinice koje su dokazale na svim dijelovima ratišta.

„Iduća dva mjeseca će biti najteža za ukrajinske odbrambene snage. Ali nakon ta dva mjeseca, imaćemo potpuno drugačiju situaciju na ratištu u raznim poljima, a taktički instinkt će biti u potpunosti na strani ukrajinskih odbrambenih snaga“, poručio je Jurij Ahilej Fedorenko, komandant bataljona 92. Ahilej brigade.

Ali treba izdržati i preživjeti iduća sva mjeseca. Naravno, tada se očekuje dolazak u punom obimu američke vojne pomoći, ali i drugih ukrajinskih saveznika, što uključuje i ulazak aviona F-16 četvrte generacije u borbene misije.

federalna.ba

Svijet Ukrajina Rusija
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Svijet Emmanuel Macron
0 14.06.2024 21:58
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52
Svijet
0 14.06.2024 18:59