videoprilog Muniba Muhamedbegovića (Federacija danas)

Rezolucijom 11. juli postaje Međunarodni dan sjećanja

Lista kosponzora Rezolucije o Srebrenici povećala se na 28 država. Priključili su se Hrvatska, Poljska, Estonija i Luksemburg. Glasnogovornik Generalnog sekretara UN-a održao je jučer konferenciju za novinare na kojoj je govorio o brojnim globalnim pitanjima. Bilo je riječi i o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Na pitanje šta generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš misli o rezoluciji, jasno je odgovorio - za UN genocid u Srebrenici je sudski presuđena činjenica. Podsjetimo, rezolucija o genocidu u Srebrenici trebala bi se naći pred Generalnom skupštinom UN-a sredinom maja, mada tačan datum još nije poznat.

“Države članice će donositi rezolucije o različitim temama i glasati o njima kako smatraju da je prikladno. Što se tiče ovog određenog pitanja, činjenica da je počinjen genocid u Bosni, sudski je priznata. I uvijek govorimo ovdje, ako se pitate o genocidu na različitim mjestima, ako je to priznato sudom, to je činjenica. Dakle, ti fakti za nas nisu promijenjeni”, rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Finalni Prijedlog rezolucije Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. usaglašen je i predat predsjedniku Generalne skupštine UN-a. Datum usvajanja još nije poznat. Podsjetimo, kako je ranije i najavljeno, Prijedlog rezolucije ni na jednom mjestu ne spominje kolektivnu odgovornost srpskog naroda.

Odlučuje se da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. koji se obilježava svake godine.

Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, prema sprečavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti.

Također bez rezerve se osuđuju radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.

Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici kako bi imale dostojanstven pokop i poziva se na nastavak procesuiranja onih počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom.

Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodno običajno pravo o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde.

Traži se od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije, počevši sa svojim aktivnostima priprema za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje se traži od generalnog sekretara da na ovu rezoluciju skrene pažnju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, na odgovarajuće poštivanje.

Pozivaju se sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne zainteresovane strane za obilježavanje Međunarodnog dana, uključujući posebne svečanosti i aktivnosti u znak sjećanja i počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja javne svijesti.

federalna.ba

Rezolucija o genocidu u Srebrenici UN