Rezolucija samita u Rijadu zahtijeva prekid izraelske agresiju na Gazu

Rezolucija samita u Rijadu zahtijeva prekid izraelske agresiju na Gazu

Organizacija islamske saradnje i Arapska liga pozvali su Međunarodni krivični sud (MKS) da upotpuni istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je Izrael počinio nad Palestincima.

U saopćenju nakon zajedničkog samita održanog u Rijadu u Saudijskoj Arabiji naglašeno je da je potrebno ukinuti blokadu i odmah uvesti konvoje humanitarne pomoći u Gazu.

OIC i Arapska liga pozvali su Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da istraži izraelsku upotrebu zabranjenih materija.

Učesnici samita snažno su osudili "agresiju Izraela na Pojas Gaze i ratne zločine i varvarske, brutalne i nehumane masakre koje je počinila kolonijalna okupaciona vlada tokom ove agresije, kao i protiv palestinskog naroda na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem)".

U Deklaraciji nakon zajedničkog samita OIC-a i Arapske lige navodi se da Izrael i nijedna zemlja regije neće dosetgnuti sigurnost i mir dok mir i sigurnost ne bude imao narod Palestine.

Odbačeno je "opisivanje ovog rata odmazde kao samoodbranu ili opravdavanje pod bilo kojim izgovorom" uz zahtjev da se odmah zaustavi.

"Pozivamo sve države na momentalni prekid izvoza oružja kojim okupatorska vojska Izraela i teroristi doseljenici ubijaju Palestince i uništavaju njihove domove, bolnice, škole, džamije, crkve i svu njihovu imovinu", navodi se u deklaraciji.

Poziva se i na prekid širenja izraelskog naselja, naglašava važnost Arapske mirovne inicijative i osuđuju "dvostruki standardi" u primjeni međunarodnog prava.

OIC i Arapska liga pozivaju da se što prije organizuje međunarodna mirovna konferencija za Palestinu, kroz koju će se pokrenuti kredibilan mirovni proces prema međunarodnom pravu i na aktiviranje Islamske finansijske sigurnosne mreže kako bi se pružili finansijski doprinosi i finansijska, ekonomska i humanitarna podrška Vladi Države Palestine i UNRWA.

Domaćin skupa, saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman ponovio je zahtjeve za hitan prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze, ukidanje blokade te oslobađanje svih zarobljenika i zatvorenika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije danas na početku samita da je neophodno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, kako bi se pronašlo trajno rješenje za sukob između Izraela i Palestinaca.

"Ono što nam je potrebno u Gazi nisu humanitarne pauze od nekoliko sati, već nam je potreban trajni prekid vatre", rekao je Erdogan u svom obraćanju na samitu u Rijadu, piše britanski Guardian.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je na bezuvjetno hitno i trajno zaustavljanje vatre u Gazi.

"Politika kolektivnog kažnjavanja naroda u Gazi je neprihvatljiva i ne može biti opravdana izjavama da je u pitanju odbrana", rekao je on i dodao da takve akcije Izrael mora odmah da obustavi.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je da se Palestinci suočavaju sa "genocidnim ratom" i pozvao SAD da natjeraju Izrael da stane sa napadima.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi pohvalio je Hamas i pozvao muslimanske zemlje da uvedu sankcije za naftu i robu Izraelu.

Emir Katara šeik Tamim bin Hamad al-Tani rekao je da njegova zemlja ulaže napore u posredovanju da Hamas oslobodi taoce koje drži u Gazi. 

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad je uputio poruku svim zemljama koje su normalizovale ili su u procesu normalizacije odnosa sa Izraelom, među kojima je i saudijska kraljevina, "da zaustave bilo kakav politički put sa cionističkim entitetom, sa svim njegovim ekonomskim pitanjima, kako bi povratak na pregovore bio uvjetovan obavezom da odmah prekine sa zločinima".

Ponovo su bile vidljive razlike u stavovima između lidera koji pozivaju na obnovu međunarodnih mirovnih napora i dugoročnije razgovore o sukobu – i Irana, čiji je predsjednik prvi put doputovao u Saudijsku Arabiju – najvećeg rivala u regiji, otkako su obnovili diplomatske veze nakon 7 godina.

Ibrahim Raisi je odao priznanje palestinskoj militantnoj grupu koja vodi rat protiv Izraela, kazavši - ljubimo ruke Hamasu zbog otpora Izraelu. Pozvao je arapske zemlje da naoružaju palestinski narod i uvedu sankcije Izraelu: „Muslimanske nacije smatraju da je sramota što, dok se krv njihove braće proliva u Gazi, njihove vlade dostavljaju gorivo izraelskoj ratnoj mašineriji radi ekonomskog interesa“.

Koliko će sve što je rečeno i obećano u Rijadu ovaj put biti ispoštovano, teško je reći jer bi se ponovo moglo pokazati da su samo interesi zemalja u toj regiji vječni pogotovo kada je riječ o strateškoj sirovini - nafti i tzv. naftnim dolarima, a Gaza, nažalost, nema ni jedno.

federalna.ba

Rijad rezolucija Gaza Palestina Izrael