Prilog: Sanela Hodžić

Reakcije na izvještaj Evropske komsije o napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu

Dan nakon što je Evropska komsija objavila godišnji izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu, reakcije ne prestaju. To što smo dobili uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, za neke predstavlja veliki korak ali i obavezu, dok drugi smatraju da se nemamo čime pohvaliliti i da smo obavili najlakši dio posla na putu ka članstvu. Nakon „uvjetne“ preporuke, Evropska komisija je odluku o daljim koracima prebacila na Evropsko vijeće.

Bosna i Hercegovina bi mogla u martu naredne godine početi procedure pregovora o ulasku u Evropsku uniju, pod uvjetom da napreduju u reformama, posebno u vladavini zakona i transparentnosti vlasti. Ovo što je do sada urađeno očigledno je u Briselu prepoznato kao napredak, ocjenjuje zastupnik SDP-a u Državnom parlamentu Saša Magazinović: 

 

„Ono što treba da znamo. Samo dan pred donošenje odluke ona nije bila pozitivna, i nije bilo preporuke za otvaranje pregovora. Brojna su lobiranja bila i odluka je na jedan neobičan način donesena, ono što kažu pet do 12.“

 

Međutim, u javnosti, ali i određenim političkim krugovima, postoji razočarenje uvjetnom preporukom za otvaranje pregovora, a što je  realno bio jedini način budući da je puna implementacija 14 ključnih prioriteta navedena kao uvjet za članstvo. Iz SDA to vide kao neuspjeh bh. vlasti, te pozivaju na stalno zasjedanje Vijeća ministara i Parlamenta BiH. Državni zastupnik Safet Kešo:

 

„Nema poklona, neće nas podići liftom na 14. sprat, poslali su nas da idemo pješke stepenicama, i bit ćemo prinuđeni da nogom stanemo na svaku od tih stepenica.“

 

Predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Državnog parlamenta Ilija Cvitanović smatra da nema nijednog razloga za optimizam, te da naše aktuelne politike ne žele u EU:

 

„Izvještaj ne zadovoljava ono što je BiH trebala uraditi niti u minimumu“.

 

Državni zastupnik Miroslav Vujičić iz SNSD-a:

 

„Usvojili smo 5 zakona iz 14 prioriteta i dobili uvjetno mogućnost pregovaranja od marta. Po čemu je Ukrajina bolja od nas? U vladavini prava? Zemlja u kojoj se vodi rat.“

 

Iz Transparency Internationala navode da Izvještaj Evropske komisije ukazuje da su bh. vlasti izbjegavale donošenje ključnih zakona za vladavinu prava, mali broj "reformskih zakona" usvojen je u verziji koja nije zadovoljavajuća, a desio se i niz udara na građanske slobode u RS-u.

 

„Zbog toga su apsurdne ocjene lokalnih zvaničnika da je BiH ostvarila veliki napredak i jedina u regionu za 10 mjeseci prešla put od kandidatskog statusa do otvaranja pregovora, jer BiH nije ispunila ni osam uvjeta za kandidatski status“ navode iz TI BiH.


Svima je jasno da puna implementacija ključnih prioriteta nije moguća u narednih nekoliko mjeseci, ali ostaje da se vidi koliki napredak će Evropskom vijeću biti dovoljan. Građani su skeptični.

 

„Ne vjerujem u to, 2024. je na pragu. Čisto sumnjam da će se to uskoro dogoditi. Nisam optimista uopće. Da su htjeli to uraditi mogli su davno, ja mislim da je to neka igra, razvlači te, šta god ispuniš daj još. Oni da su nas htjeli primiti, zašto nas nisu primili?„

 

Po svemu sudeći, eventualna odluka o otvaranju pregovora, baš kao i u slučaju dodjele kandidatskog statusa u decembru prošle godine, bit će politička, a ne rezultat rada i uspjeha u provedbi reformi, ocjenjuju analitičari.

 

izvještaj Evropska komisija Europska komisija Federalni radio
Federalni radio sport
0 21.04.2024 23:01
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.04.2024 22:49
Vijesti u 17 Federalni radio
0 21.04.2024 19:14
sport Federalni radio
0 21.04.2024 17:08
Vijesti u 12 Federalni radio
0 21.04.2024 16:36
Federalni radio sport
0 20.04.2024 23:59