videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Rat Izraela i Hamasa

Bivši premijer i načelnik Izraelskih odbrambenih snaga Ehud Barak smatra da Izrael pobjeđuje na frontu, ali da gubi propagandni rat od Hamasa, dok drugi bivši premijer Ehud Olmert ističe da premijer Izraela Benjamin Netanyahu više nema podršku da vodi zemlju. Ovo jeste mogući epilog rata Izraela i Hamasa, bar što se tiče vlade u Tel Avivu. No, i Netanyahu se nada da će mu vojnička pobjeda priskrbiti oreol nedodirljivosti, kako se kao notorni korupcionaš ne bi ponovo našao pred sudom. S druge strane, vođe Hamasa slijepo slijede svoj cilj – uništenje Izraela. No, na terenu prevagu ima Izrael.

Palestinski pokret Hamas izgubio je kontrolu na sjeveru Pojasa Gaze, saopćila je izraelska vojska precizirajući da nastavlja sa širenjem svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze.

Također, IDF tvrde da su od početka rata sa Hamasom uništile 130 tunela koje je na tom području prokopala ova militantna palestinska organizacija.

„Prvo, možete izvući pouke, puno se lekcija ovdje može naučiti. Ali ovo što ste napravili – spasili ste državu. Želim vam reći da ono što vidimo unutar područja, iz izvještaja koje primam i koje ratni kabinet prima - to je fenomenalan uspjeh. Ovdje su bili Amerikanci - došli su i objasnili nam šta je Faludža, i to je uporedivo sa našim postignućima. Istina je da postoje i problemi, postoje bespilotne letjelice, i postoje protivtenkovske puške. Ponekad postoje i vrlo bolni gubici, ali je ukupni uspjeh fenomenalan“, kazao je Netanyahu.

A, upravo je protivoklopno naoružanje najveća briga za izraelsku vojsku. Naime, Hamas je jedna od najoružanijih gerilskih organizacija na svijetu. Ne koristi oklopna vozila kao Izrael jer bi zbog elektronske nadmoći Izraela oni bili laka meta, mada u svojim akcijama koriste i obična, terenska vozila, što smo viđali širom različitih ratišta na Srednjem Istoku. Dakako, tu su i razne varijante pješadijskih protivoklopnih oruđa, kao što je modificirana puška koju spominje i izraelski premijer u prethodnoj izjavi. Hamas na svojim kanalima često emitira akcije uništavanja izraelskih meta.

Izraelska vojska ima velik broj tenkova i oklopnih vozila što im omogućava lagano prelaženje granice s drugim teritorijima. Njihov tenk Merkava sličan je njemačkom Leopard 2 koji je postao poznat po upotrebi u Ukrajini. Dizajniran i proizveden u Izraelu, tenk ima teški prednji oklop kako bi pružio maksimalnu zaštitu za svoju četveročlanu posadu i naoružan je glavnim topom od 120 mm, kao i sekundarnim naoružanjem. Uz odgovarajuću artiljerijsku, mornaričku i zračnu podršku, pješadiji koja ide iza takvog oklopa, u velikoj mjeri je lakše ući u urbane zone gdje naposljetku ipak odlučuje njihova spremnost za borbu.

„Nismo ovdje vidjeli civile, samo Hamas. Vidjeli smo ih kako izlaze iz podzemlja, viđamo ih na raznim mjestima. Poginulo je nekoliko naših vojnika, imali smo gubitaka, ali idemo naprijed. Radimo svoj posao jako dobro. I ovdje ćemo biti do kraja“, kaže potpukovnik Ido, vojska Izraela.

Razumljivo je da više nema civila u sjevernom dijelu Pojasa Gaze zbog strašne kampanje bombardovanja koje se u mnogim slučajevima može opisati kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava i činjenje ratnih zločina. A, upravo te udare iz aviona, vojska Izraela najčešće vrši vlastitim borbenim letjelicama Kfir, a u arsenalu raspolažu i sa nizom naprednih mlažnjaka F-35 Lightning II nabavljenih iz SAD-a.

„Smatramo američku administraciju i lično predsjednika Bidena u potpunosti odgovornim za ove masakre koji se provode uz američko zeleno svjetlo, sa američkim oružjem i uz američko političko pokriće, dok ova kriminalna administracija obmanjuje svijet tvrdeći da želi prisiliti okupaciju da poštedi civile napada. Činjenice o onome što se događa na terenu pokazuju suprotno od onoga što američka administracija tvrdi“, rekao je Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanu.

I doista. Činjenice na terenu kažu da je američka mornarica eliminirala desetine raketa i dronova koje su ispalile Huti snage iz Jemena.

„Oružane snage Jemena potvrđuju da je ovo još jedna operacija podrške našoj potlačenoj braći u Palestini i potvrđuju da će nastaviti izvoditi jače napade projektilima i bespilotnim letjelicama sve dok izraelska agresija ne prestane“, Brigadir Yahya Saree, vojni glasnogovornik Huta.

Amerika je ovo vrlo ozbiljno shvatila pa je u vode nadomak Crvenog mora poslala i podmornicu USS Florida koja može ponijeti čak 150 projektila Tomahawk. To je ujedno i neskrivena poruka Iranu, kojeg smatraju odgovornim za naoružavanje i opremanje više grupa poput Hezbolaha ili Islamskog džihada, da se ne miješa u rat između Hamasa i Izraela.

„Jasno je da sukob između Izraela i Hamasa stvara napetosti u regiji i kao rezultat toga rasporedili smo dodatne snage u istočnom Mediteranu i u SAD-u. Područje odgovornosti centralne komande je da nam pruži opcije potrebne za odgovor na široku lepezu nepredviđenih situacija. Dakle, te su snage zapravo tu zbog dvije stvari. Prvo, da odvrate bilo kakvu eskalaciju šireg regionalnog sukoba, koji niko ne želi, i drugo, osigurati da imamo snage i sposobnosti na ratištu kako bi zaštitili naše snage koje tamo obavljaju druge važne poslove za nacionalnu sigurnost, poput misije poraza ISIL-a. Naše snage moraju biti fokusirane na svoju misiju dok u isto vrijeme podržavaju Izrael u njihovoj borbi da se odbrane od terorizma“, pojasnio je Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona.

Po ocjenama stručnjaka, rat Izraela i Hamasa bi mogao potrajati još najduže dvije ili tri sedmice, prije svega zbog toga što Pentagon ne želi širenje sukoba. Stoga je za očekivati promjenu iz blage u znatno oštriju retoriku Bijele kuće prema kabinetu Benjamina Netanyahua. Koliko god palestinske djece moralo skončati zbog toga!

federalna.ba

Izrael Hamas Gaza Svijet