Raguž: Vrijeme je za razgovor o novom konceptu države

„Vrijeme je za zaokret  u hrvatskoj politici, a to je politika koja će determinirati viziju i strategiju i cilj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To je razgovor o konceptu Bosne i Hercegovine kao države. Bosna i Hercegovina ovakva kakva jeste ne može funkcionirati. Ovakva kakva jeste od Hrvata kao konstitutivnog naroda će napraviti političku manjinu, manjinu u svome domu. Da se to ne dopusti mi moramo krenuti razgovarati o  konceptu države, jer ovakva kakva jeste nema ni kratkoročnu, a kamo li srednjoročnu ili dugoročnu budućnost. Bosna i Hercegovina mora biti takva da  će ispoštovati odnosno prihvatiti sami smisao  države tri konstitutivna naroda, koja poštuje sve narodne povijesti pa i političke“, kazao je predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž u Intervjuu na Radiju Federacije BiH. On zagovara vraćanje na nultu poziciju i na Washingtonski sporazum i krenuti odatle. Poništiti sve one odluke koje nisu ratificirane u zakonodavnim tijelima BiH. „A ako ne možemo od početka onda razgovarati  na koji način riješiti administrativno i ustavno rješenje Bosne i Hercegovine, jer ovakva BiH ne može funkcionirati i samo je interes aktualnih vladajućih elita.“, kaže Raguž dodajući da je  taj zaokret  potreban prvenstveno Hrvatima. Kazao je  i kako je HDZ BiH trenutno najveći borac unitarističkog "Izetbegovićevskog" viđenja Bosne i Hercegovine. 

Komentirajući najavljeno "otopljavanje" odnosa od strane vodstva HDZ i SDA, Raguž kaže kako odnosi nikad nisu ni bili hladni, te da su sve ostalo medijski spinovi i plaćeni tekstovi. Dovoljno je vidjeti, kaže on, ponašanje u Vladi Federacije, u Parlamentu Federacije gdje je koalicija HDZ-a, SDA i DF-a, jača nego ikada. „Dovoljno je vidjeti i kadroviranje Vlade u raznim javnim poduzećima, a svjedok sam koliko su odnosi topli u Skupštini HNŽ-a jer je nedavno usvojen predizborni proračun za potrebe HDZ-a i SDA. U predizbornoj smo godini pa treba stvoriti dojam neke svađe, a oni imaju isti cilj da se pat pozicija zadrži“, jasan je Raguž.  Kaže i kako do izmijenjenog Izbornog zakona neće doći bez konkretnog pritiska iz međunarodne zajednice. 
„Simbolične sankcije Miloradu Dodiku uručit će mu izbornu pobjedu na predstojećim općim izborima, a ako su to ti pritisci međunarodne zajednice do izmjene izbornog zakona neće doći“, kazao je Raguž odgovajući na pitanje o smislu izrečenih američkih sankcija. „Sankcije bi imale smisla kada bi se po istom modelu iskazale i akterima iz bošnjačkog i hrvatskog političkog vrha koji su debelo ogrezli u korupciju“. Naveo je niz primjera teške korupcije i mita s vrha SDA. Kaže ako potražite najveće afere u BiH otvore vam se one u kojima se spominje visoki dužnosnik SDA Asim Sarajlić, kadrovska politike, zapošljavanja, ali i afera Srebrna malina. Sankcije prema hrvatskom i bošnjačkom političkom vodstvu, pa makar i simbolične,  imale bi smisla, jer su te politike naklonjene Americi i Europskoj uniji, a Milorad Dodik Rusiji.  Američke sankcije Dodiku dale su mu veći politički rejting, smatra on. 

Komentirajući najavljeni izvanredni sabor HNS-a,  kazao je kako HNS nema strategiju kojom bi se rješavala politička pitanja u BiH, te da je i posljednji sabor pokazao kako je HNS alat u rukama HDZ-a.

Na kraju razgovora Raguž je, odgovarajući na pitanje o Mostaru kao primjeru za BiH, kazao kako Mostar jeste primjer za Bosnu i Hercgeovini i bez obzira na određeni dualizam bolje funkcionira nego druge jedinice lokalne samouprave u državi. „Mostar je primjer kako se može BiH izgraditi i kako može funkcionirati“, zaključio je Raguž. 

žrtve eksplozija Irak
0 08.08.2022 14:04
koronavirus Covid19 Njemačka virus mjere
0 08.08.2022 12:58
vojska SAD Rusija Kina Indija Srbija Hrvatska
0 08.08.2022 12:48
Međunarodni dan mačaka mačke
0 08.08.2022 12:47
Recep Tayyip Erdoğan Mevlüt Çavuşoğlu Turska Balkan
0 08.08.2022 12:44
Josip Martić javni pozivi
0 08.08.2022 12:36