videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Rafting je svojevrstan konjički zaštitni znak

Za Konjic kažu da je točno tamo gdje treba biti - u srcu Bosne i Hercegovine, dovoljno blizu za sve njezine strane. Idelano mjesto za bijeg od visokih temperatura, ali i za aktivan odmor. Naša mostarska ekipa snimila je tek mali dio onoga što se može posjetiti u toj općini. Neizostavni su rafting i Boračko jezero.

Rafting na Neretvi svojevrstan je konjički brend. Vjerujemo da ne postoji čovjek koji za njega ne zna. Čak i ako nemate želju za tom vrstom adrenalina, odmor uz hercegovačku ljepoticu je odličan izbor, pogotovo u vrijeme kada su temperature prelazile 40 stupnjeva.

Kasim Džajić vlasnik je Rafting centra Džajića buk - njegova preporuka je hladovina uz Neretvu i Boračko jezero s dobrim plažama.

Ispratili smo jednu ekipu u rafting avanturu, ali samo ispratili jer autorica priloga nije, recimo, dovoljno hrabra u osvajanju brzaca u kanjonu gdje stijene dosežu i do 1000 metara visine. Na svu sreću, drugi jesu.

Jedna od takvih je turistica iz Amerike. Prvi put je, kaže, ovdje, a osjećaj je predivan.

I u vrijeme intenzivnih kovid valova i restrikcija Neretva je mnogima bila bijeg i spas.

„Nisam se ni jednom razbolio jer sam dosta vremena provodio pored Neretve koja je zaista lijek“, priča jedan turist iz Sarajeva.

Bijeg mnogi traže i na Boračkom jezeru, smještenom u podnožju planine Prenj. Uz ostalo, jezero je svojevrsna tradicija i za brojne izviđačke skupine koje svake godine tu organiziraju kampove. Neke od najljepših dječijih uspomena nastale su upravo tu. I brojne obitelji biraju ga za savršen odmor.

Jedan od gostiju stigao je iz Žepča - tražeći niže temperature

Zahvaljujući kovid pandemiji, mnogi domaći turisti otkrili su čari ovog dijela naše zemlje. Domaćini kažu kako su gosti sve zahtjevniji, ali uspijevaju odgovoriti svim izazovima. No, u trci za profitom, više razine vlasti, čini se, zanemaruju činjenicu da on leži zapravo u netaknutoj prirodi.

„Ovo je nešto što mi nismo iskoristili nekih 20 posto, a trebamo. Samo što nemamo pomoć države i državnih organa. Sad se pravi brana u Ulogu što dodatno otežava nama i sezonu. Neretva je mutna kada voda pada, bit će još manji vodostaj“, govori skiper Kerim Meškić.

Ipak, Općina Konjic trudi se biti vjetar u leđa ovdašnjim turističkim djelatnicima, ali i gospodarstvenicima, što je u središtu Inegralne strategije razvoja te općine. Uz prirodne resurse, bogata je kulturno-povijesnim naslijeđem, čemu svjedoči, uz ostalo, i 4.160 stećaka na skoro 150 registriranih nekropola.

federalna.ba

Konjic Neretva rafting
voz lokomotiva požar Konjic
0 26.09.2021 20:29
Festival glumca BiH Konjic
0 13.09.2021 23:21
Festival glumca BiH Konjic
0 01.09.2021 23:47