Radio-priče: Hadžem Hajdarević – Klinika za plastičnu hirurgiju – Čovjek odavde

Pjesnik, prozaist, esejist, urednik, pisac za djecu Hadžem Hajdarević /Kruševo kod Foče, 18.07.1956/ školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola), te Sarajevu (Gazi Husrev-begova medresa i studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu). U toku školovanja u Medresi bio je glavni i odgovorni urednik đačkog lista „Zemzem“ te član Savjeta škole ispred učenika… Na ovoj Medresi Hajdarević je nekoliko godina pred rat u našoj zemlji bio profesor bosanskog jezika. Svoje prve priče i pjesme Hajdarević je objavljivao u časopisima ŽivotOdjekLica i drugim ondašnjim bh. i jugoslavenskim listovima i časopisima, te u glasilima Islamske zajednice, najviše u časopisu „Preporod“. Prvu zbirku pjesama „Seobe obala“ objavio je 1981. Godine, a posljednje objavljeno književno djelo je roman „Gdje si ti ovih godina“ (Sarajevo 2015). Hajdarevićevi stihovi objavljeni su na francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku, arapskom, turskom, flamanskom, mađarskom, makedonskom, danskom, ruskom i drugim jezicima. Hadžem Hajdarević za svoja književna djela dobio je mnogobrojne nagrade - Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981), Nagrada “Skender Kulenović” (1996), “Planjaxova” nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005) i dr.

Hadžem Hajdarević je autor Čitanke za IV razred gimnazije i drugih srednjih škola u BiH te autor ili koautor čitanki za više razreda osnovnih škola u BiH. Priredio je Panoramu moderne bh. poezije za “Ratkovićeve pjesničke večeri” (Bijelo Polje, Crna Gora 2010). Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo 2007), koautor (zajedno s profesoricom Aidom Kršo) Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike (Sarajevo 2013) itd. Prepjevao je na bosanski jezik neke od značajnijih bošnjačkih pjesnika na orijentalnim jezicima. U tom smislu, valja istaknuti Divan Fadil-paše Šerifovića (Sarajevo 2006). U periodu od 2002. pa do 2012. godine H.Hajdarević je bio, u okviru redovnih aktivnosti Društva pisaca BiH, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne književne manifestacije „Sarajevski dani poezije“, a sudionikom je na mnogih književnih festivala i znanstvenih skupova o književnosti i književnim tradicijama u zemlji i svijetu.

Osim „Seoba obala“ i „Gdje si ti ovih godina“, Hadžem Hajdarević objavio je i poeziju „Koje Nuhove lađe“, „Žive vode“, „Pjesme ponornice“, „Četvera ušća“, „Peto ušće“, „Nausikajina kći“, „Sutrašnje putovanje brodom“, „Na sonetnim otocima“  .... knjigu priča „Klinika za plastičnu hirurgiju“, knjige kolumni „Kišno društvo“ i „Život u akvariju“ ...

Zbirka priča Hadžema Hajdarevića „Klinika za plastičnu hirurgiju“ s podnaslovom Sedamnaest priča o sašaptavanju sa đavolom i psihorubovima, imala je dva izdanja. Prvo je objavio „Ljiljan“ 2000.godine, a drugo izdanje objavila je Izdavačka kuća „Dobra knjiga“ 2011.godine. Za medij radija iz ove Hajdarevićeve zbirke adaptirano/dramatizirano je deset priča – Čovjek odavde, Đavolov dvojnik, Silazak, Zlata, Klinika za plastičnu hirurgiju, Spržina fotografija, Perutanje kokoši, Logorsko ogledalo i Trešnja u Anhelinu snu.

 

„Čovjek odavde“ priča je o Faizu Resuloviću, čovjeku koji se nakon sedam godina izbjeglištva na sjeveru Evrope, vraća u svoj grad, pred svoju zgradu. Dok stoji pred zgradom zapaža sve promjene od njegovog zadnjeg boravka tu, prisjeća se svog odlaska ... U početku niti jedno lice koje sreće nije mu poznato, sve dok ne naiđe prvi komšija iz zgrade. No, komšija ga ne prepoznaje, kao ni komšija Borić, ni gospođa Katmerić, ni novinar Zlatko Brdar ...

 

 

 

Igrali su – Šerif Aljić, Minka Muftić, Sead Bejtović, Drago Buka, Alija Aljović i Edhem Husić

Adaptacija / dramatizacija – Selma Dizdar

Urednik - Šemsudin Gegić

Tonska realizacija – Mirsad Tukić

Produkcija – Dokumentarno-dramski program Radija Federacije BiH, 2007.godine

Foto – Radio Olovo

Hadžem Hajdarević Federalni radio
Nacionalne manjine Radio Federacije BiH radio Federalni radio
0 18.01.2021 13:29
Vijesti Vijesti u 12 radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 18.01.2021 12:58
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Vijesti u 22 Vijesti
0 18.01.2021 10:55
radio Federalni radio Radio Federacije BiH sport Sport FTV
0 18.01.2021 10:53
sport Federalni radio
0 17.01.2021 17:02