Racije širom Njemačke usmjerene na klimatske aktiviste
(Izvor: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Racije širom Njemačke usmjerene na klimatske aktiviste

Njemačka policija izvršila je racije u domovima klimatskih aktivista organizacije "Last Generation" u srijedu u sklopu istrage o nedavnim protestima.

Bavarska kriminalistička policija saopštila je da su tužioci u Minhenu pokrenuli su istragu protiv sedam osumnjičenih starosti od 22 do 38 godina pod optužbom da su "formirali ili podržavali kriminalnu organizaciju"

"Osumnjičeni su optuženi da su organizovali kampanju prikupljanja sredstava za finansiranje krivičnih djela koja je počinila 'Last generation', propagirajući ta djela na svojoj web stranici i prikupili iznos od najmanje 1,4 miliona eura donacija", saopštila je policija.

Dvije osobe su osumnjičene i da su pokušale sabotirati naftovod Trst-Ingolstadt u jugoistočnoj pokrajini Bavarskoj u aprilu 2022. godine.

"Cilj pretresa je da se pronađu dokazi o članstvu u 'Last Generation', da se dodatno razjasni njihovo finansiranje i da se oduzme imovina", saopštile su vlasti.

Tužioci navode da je Policija je izvršila pretrese u 15 objekata u sedam saveznih država, uključujući Bavarsku, Schleswig-Holstein, Hamburg i Berlin.

Poslednjih mjeseci "Last Generation" izazvala je kontroverzu u Njemačkoj svojim radikalnim protestima i ekstremnim akcijama. Klimatski aktivisti lijepili su ruke za čuvene slike u muzejima, blokirali autoputeve, pa čak i aerodromske piste da bi privukli pažnju medija.

Aktivisti "Last Generation" optužili su njemačku vladu da nije preduzela ozbiljne mjere da ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepen, dok dodatno ulaže u infrastrukturu fosilnih goriva, ugrožavajući budućnost čovječanstva.

federalna.ba/AA

Njemačka racije klimatski aktivisti
Njemačka Zabrana desničari
0 27.09.2023 09:24
Julian Nagelsmann Njemačka
0 22.09.2023 12:12
Njemačka Evropsko prvenstvo 2024 Wolfsburg Leipzig Bayern München
0 19.09.2023 15:02