Puhalo: Mi više ne znamo oko čega se svađamo, možemo doći u fazu da svi dignu ruke od nas

Puhalo: Mi više ne znamo oko čega se svađamo, možemo doći u fazu da svi dignu ruke od nas

Kriza u Bosni i Hercgeovini prvi put izgleda destruktivno, prijetnje izgledaju kao da mogu biti realizirane, kazao je u Otvorenom studiju Radija FBiH banjalučki analitičar Srđan Puhalo. “To je uplašilo ljude u BiH, ali i međunarodnu zajednicu. Ne zato što će domaći političari to da urade nego što imaju podršku igrača sa strane da svoje ideje provedu u djelo. I to je drugačije nego prijašnjih kriza. Mi ustvari više ne znamo oko čega se svađamo. Da li oko izvornog Daytona, oko izbornog sustava, ili je to položaj Hrvata u Federaciji BiH. Imam utisak da sve ono što smo odlagali godinama da se dogovorimo oko rješenja, odjednom se udružilo protiv zdravog razuma”, kazao je Puhalo.

Najava Milorada Dodika koji je nakon prijetnji i počeo s inicijativama vraćanja na izvorni Dayton, američki izaslanik Matthew Palmer je nazvao retorikom. Banjalučki analitičar Srđan Puhalo kaže kako to jeste retorika, ali je važno reći da se onda negdje diže prag tolerancije na tu retoriku i postavlja se pitanje: A sto će biti slijedeće? “Ja vjerujem, da je i Milorad Dodik uvjeren da ovo što priča nije moguće realizirati, ne zato što on to ne želi ili ne voli nego zato što postoje snage u BiH, ali i u međunarodnoj zajednici koje to ne bi dozvolile. Ali takva retorika i inicijative nanose dugoročno štetu BiH i obesmišljavaju državu i njezine institucije. Doći ćemo u fazu sa će svi dići ruke od te države i reći ako ne može drugačije hajde onda da se raziđu i da ovdje ništa ne može funkcionirati. Treba napraviti granicu preko koje se ne može ići, kaže Puhalo.

“Mi živimo stalnu krizu od početka devedestih do danas, i ono što je važno da je ta kriza producirana i Bogom dana za naše političare. Oni lako vladaju, imaju minimalnu odgvoornost i maksimalnu korist. Ta kriza se samo s vremena na vrijeme podiže i spušta. Mi ne znamo kakva smo država, što hoćemo i gdje idemo te što hoćemo od te države. To su fundamentalne stvari koje nisu razriješene ili koje ne žele da razriješe 25 godina otkako je stao rat. U pristojnim državama političari vladaju i propadaju što ne mogu riješiti problem, a naši nastavljaju da vladaju jer proizvode probleme. Naravno nije ni politka Hrvatske i Srbije neutralna i bezazlena oni vježbaju svoje snage i mišiće preko BiH, ali budimo pošteni glavni krivci su političari u Bosni i Hercegovini. Bojim se da samo svaljivanje na Srbiju, Hrvatsku, Rusiju jest guranje glave u pijesak i naša nemogućnost da se suočimo sa stvarnošću kakva god ona bila”, kazao je Puhalo odgovarajući na pitanje kako se iz sarajevskih mainstream medija za trenutnu politički krizu optužuju Srbija i Hrvatska.

Na pitanje hoće li biti “zavrtanja ruku”, odnosno sankcija, jer iz međunardone zajednice ponavljaju kako neće sankcionirati političatre u BiH, Puhalo je odgovorio: “Ovo što se događa je iscrpljivanje. Vjerujem da u ovim sadašnjim potezima, koji su počeli od Inzkove odluke, da je sve na stolu i batina i mrkva. I sankcije i razumijevanje. I da je stvar trgovine i procjene šta se domaćim političarima isplati, te spremnost SAD, Rusije i nekih zemlja u EU da podrže neke aktivnosti. To znači da EU nikad neće uvesti sankcije jer neće imati konsenzus svih članica. Ali sankcije Njemačke, Francuske i pojedinih država i SAD mogu biti ozbiljan argument u toj trgovini. Mi ne znamo koliko je Rusija spremna stati uz interese Srba, to ne znamo, a to su ozbiljni argumenti kada ulazite u igru vraćanja BiH na 1996. Ili do promjene izbornog sustava. To što mi vidimo pred kamerama je vrh ledenog brijega onoga što se događa iza zatvorenih vrata.

federalna.ba/Mirjana Topić-Landeka

Srđan Puhalo Federalni radio
sport Federalni radio
0 05.02.2023 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 05.02.2023 23:25
sport Federalni radio
0 05.02.2023 17:55
Vijesti u 17 Federalni radio
0 05.02.2023 17:37
Markale masakr Federalni radio
0 05.02.2023 17:36
Vijesti u 12 Federalni radio
0 05.02.2023 12:35