PSBiH: Razmatrana inicijativa u vezi s uvođenjem novih tehnologija u izborni proces

PSBiH: Razmatrana inicijativa u vezi s uvođenjem novih tehnologija u izborni proces

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas na sjednici poslaničku inicijativu Šerifa Špage (SDA) kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da uz konsultacije s Centralnom izbornom komisijom BiH u roku od 30 dana pripremi  i  dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, radi normiranja uvođenja novih savremenih tehnologija u izborni proces u BiH.

Špago je, pojašnjavajuću predloženu inicijativu, kazao da u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU iz 2019. godine, izdate su preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju u četiri oblasti: demokratije, vladavine prava, temeljnih ljudskih prava i javne uprave.

- U oblasti demokratije, prvi prioritet glasi 'osigurati da se izbori sprovode u skladu sa evropskim standardima, provedbom OSCE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije, osiguravajući transparentnost u finansiranju političkih stranaka i održavanje izbora u Mostaru - naveo je Špago.

Podsjetio je da je iz ovog prvog prioriteta riješen dio koji se odnosi na održavanje izbora u Mostaru.

- Da bi se obezbijedio puni integritet izbornog procesa i osiguralo da izbori proteknu zakonito i transprentno, odnosno da bi se spriječile uočene manipulacije i nepravilnosti u izbornom procesu, potrebno je stvoriti uslove za otklananje uočenih nepravilnosti uvođenjem novih savremenih tehnologija u izborni proces - naveo je Špago.

Poslanik Jasmin Emrić (NES - Za nove generacije) je kazao da podržava predloženu inicijativu, iz razloga što smatra da je ovo trenutak kada treba reagirati i izmijeniti Izborni zakon BiH, s ciljem uvođenja elektorničkih uređaja u izborni proces, "kako bismo na najmanju moguću mjeru smanjili utjecaj biračkih odbora, odnosno ljudskog faktora na rezultate glasanja, prije svega na brojanje glasačkih listića".

Poslanik Branislav Borenović (PDP) je ocijenio da je ovo vrlo korisna inicijativa koju će poslanički klub SDS-PDP-Lista za pravdu i red podržati.

- Mislim da je to dobar način kako da zadužimo Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana pripremi izmjene i dopune Izbornog zakona, kako bi se radilo na uvođenju novih savremenih tehnologija, koje su prijeko potrebne da uspostavimo u ovoj zemlji fer i pošten izborni proces u kojem ćemo rezultate izbora imati kao stvarni rezultat, izbornu volju birača, a ne onih koji u značajnom broju broje glasove i na neki način prekrajaju izbornu volju - naveo je Borenović.

Poslanik Saša Magazinović (SDPBiH) je ocijenio da je ovo jedna korektna inicijativa koju treba podržati.

federalna.ba/Fena

PSBiH