videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

"Protest protiv kršenja Dejtona": Stav NSRS o rezoluciji o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je jednoglasno usvojila dokument pod nazivom "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir i opšteg međunarodnoh prava", kao svojevrsni odgovor entitetskog parlamenta na Rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se sutra glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

Ovaj dokument, kako se navodi, biće upućen predstavnicima Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije i Hrvatske, kao i državama svedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ostalim zemljama članicama UN.

Dokument sadrži 13 tačaka, a u njemu je navedeno da se ova protestna nota odnosi na Hrvatsku, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, SAD, kao i ostale zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili kosponzorisanju Rezolucije o Srebrenici.

Ocijenjeno je da je predlaganje ove rezolucije u UN "u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH".

U dokumentu se ističe da Ustav BiH propisuje da će Predsjedništvo BiH "nastojati da sve odluke usvoji konsenzusom", kao i da je Predsjedništvo BiH "ovlašteno za vođenje spoljne politike BiH" i podsjeća da je nacrt Rezolucije o Srebrenici sačinjen i dostavljen Generalnoj skupštini UN, bez učešća ili odobrenja Predsjedništva BiH i bez ikakvog konsenzusa unutar zemlje.

U dokumentu se navodi da je Hrvatska, kao zemlja svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, postupila suprotno Ustavu BiH, koji jasno definiše nadležnosti Predsjedništva BiH, kao i da je prekršila Bečku konvenciju, koja obavezuje ugovorene strane da ispunjavaju svoje obaveze i poštuju ustanovljenu podjelu vlasti u BiH i nadležnosti Predsjedništva BiH.

Ocjenivši da je pokretanje inicijative da se u Generalnoj skupštini UN usvoji Rezolucija o Srebrenici "proizvelo konkretne, destabilizujuće efekte po regionalnu bezbjednost i delikatnu ravnotežu podjele vlasti iz Dejtonskog sporazuma", NSRS traži da se hitno obustave radnje u vezi sa donošenjem rezolucije.

"Takođe, neuspjeh u rješavanju ove protestne note može dovesti RS u situaciju da traži rješenje putem međunarodnopravnih mehanizama za mirno rješavanje sporova, uključujući, ali ne ograničavajući se na arbitražu, međunarodne parnice, suspenziju ili poništenje Dejtonskog sporazuma, samoopredjeljenje", navedeno je u dokumentu.

NSRS će, navodi se u dokumentu, protesnu notu proslijediti članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović "na znanje i dalje postupanje".

federalna.ba/Beta

NSRS Rezolucija o genocidu u Srebrenici
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 14.06.2024 20:48
Denis Bećirović Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 27.05.2024 20:03
genocid u Srebrenici Rezolucija o genocidu u Srebrenici UN Murat Tahirović
0 25.05.2024 10:15
Srbija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 20:43