videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

Prilika da se porodica okupi, a vrata otvore za komšije i prijatelje

Kurbanski bajram muslimanima je uvijek drag gost. Radost je u svim džematima širom naše zemlje, a tako je danas bilo u Nemili kod Zenice.

I ove godine je u avliji porodice Lužić Bajram prilika da porodica – temeljna vrijednost kod muslimana - bude na okupu, a vrata širom otvorena za sve dobre ljude, komšije, prijatelje.

Nakon klanjanja namaza, dok su hanume zauzete dočekivanjem gostiju, muškarci u bašči pripremaju kurbane ispunjavajući po islamu vadžib, temeljnu dužnost vjernika koji je u mogućnosti ispuniti je.

„Tradicionalno, braća i sestre te ostala rodbina i komšije koljemo ovdje 14 kurbana - već 40 godina“, govori Fuad Lužić.

Salko Lužić dodaje kako tu ima i starijih od njega i djece: „3-4 generacije se svake godine tradicionalno okupljaju i boravi se ovdje“.

Istinskim vrijednostima vjere i tradicije uče se i mlađi naraštaji. Uz neizostavno čestitanje i bajramluke, mlađahni Lužići u mahali podjelom kurbana donose radost komšijama.

„Kurban se dijeli na tri dijela - trećina se podijeli porodici, trećina se ostavi nama, a trećina ide komšijama i socijalnim kategorijama“, podsjeća Fuad.

Nemila je jedan od masovnijih zeničkih džemata. Gotovo da nema kuće iz koje omladina ne pohađa mektepsku nastavu usvajajući tradicijske vrijednosti vjere, što je svakako i klanje kurbana.

„Tradicija klanja kurbana je nastavljena, hvala Allahu dž.š., i ove godine, a nadamo se i narednih godina. I radit ćemo na tome da ona bude dužnost koju ćemo prenijeti na mlađe generacije“, poručuje Ismail ef. Jusufović, imam u džematu Nemila.

Ovaj Bajram će ostati u pamćenju vjernicima jer su prvi put namaz klanjali u novoizgrađenoj džamiji za koju su vakifi bili sami mještani Nemile, što dovoljno govori da se ovdje vjerski običaji i tradicija održavaju i njeguju i mimo praznika.

federalna.ba

Bajram Nemila Zenica
izbori Zenica Amila Begagić-Jerković
0 01.10.2022 22:26
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica
0 01.10.2022 16:14
Međunarodnih dan starih osoba Penzionerski dom Zenica
0 30.09.2022 19:34
Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih osoba Zenica Udruženje Kreativci Čujte nas Savez Summero znakovni jezik
0 29.09.2022 19:17
JU Dom za stara lica Zenica Međunarodnih dan starih osoba
0 28.09.2022 20:04
djeca Zenica pravosuđe UNICEF
0 24.09.2022 21:31