Radio-dokument: Đorđe Malić i Mirsad Tukić

Prijatelji prijateljima - Vokalni ansambl Prijatelji

Vokalni ansambl „Prijatelji“ oformljen je 1957. godine u Sarajevu, u Omladinskom kulturno-umjetničkom društvu „Miljenko Cvitković“. Ansambl je okupio Radmilo Bato Zurovac i do prelaska AKCUS „Seljo“ djelovali su pod imenom „Oktet Bate Zurovca“. U „Selji“ su djelovali kao jedna od sekcija društva. Na Festival dalmatinskih klapskih pjesama u Omišu ovaj ansambl je otišao sa imenom „Prijatelji mora“ i dobili su Drugu nagradu publike za pjesmu „Cvit pred portom“. Početkom 70-ih godina „Prijatelji“ proširuju repartoar, ali i članstvo. Ansambl „Prijatelji“ snimio je deset singl i dvije longplay ploče, četiri audio kasete i sedam CD-ova. Arhivskih snimaka za Radio Sarajevo ima preko 80, a ansambl je bio i čest gost u velikom broju tv emisija. Prva televizijska emisija snimljena je na Vrelu Bosne, 1965.godine. Učestvovali su i u show programima i u dvije dječije serije („Klackalica“ i „Kaži,Kaži“) koje su imale ukupno četrdeset i pet epizoda. Svoju prvu gramofonsku ploču snimili su u „Jugotonu“. U Kamernom teatru 55 obilježili su 15 godina svog postojanja velikim koncertom. Gost im je bio i pjesnik Izet Kiko Sarajlić, Arsen Dedić, orkestar Rate Petkovića ... pauza na tom koncertu bila je neuobičajena – publika je počašćena uštipcima čašicom rakije. Trideset godina obilježili su u Domu mladih, a poseban gost im je bio karikaturista Adi Mulabegović. U Bosanskom kulturnom centru „Prijatelji“ su obilježili 40 godina rada, a na koncertu su učestvovali i Miki Trifunov, Emina Muftić i Zoran Bećić.

Ansambl „Prijatelji“ tri puta su pjevali Drugu Titu. Prvi put 1979.godine, a i njima je pjevao Tito.

U ratnom periodu (1992-1995), osim na koncertima, najčešće u humanitarne svrhe, ali i za dušu prijatelja. „Prijatelji“ su bili i dio kultne predstave Kamernog teatra 55 „Ljubovnici“, koju je režirala Kaća Dorić.

„Prijatelji“ su učestvovali na brojnm festivalima u zemlji i inostranstvu: Sarajevsko ljeto, Sarajevska zima, Ljeto u Kamernom, Ilidža, Svjetski festival mladih u Berlinu, Festival folklora u Lagenbeku, Postirske Fraje i Festival dalmatinskih klapa u Omišu... gostovali su u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Madjarskoj, Rusiji, Azerbejdžanu, Švedskoj, Norveškoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji ... na svim ovim turnejama i gostovanjima „Prijatelji“ su sebe i „Selju“ predstavljali tek dijelom svog širokog opusa koji obuhvata nekoliko stotina kompozicija, od narodnih, dalmatinskih, starogradskih, do evergrina. Dobitnici su i brojnih nagrada - Zlatna medalja Saveza kulturno-umjetničkih društava BiH za dugogodišnji uspješan rad, Nagrada za interpretaciju na Festivalu narodnih pjesama Ilidža, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva (1979.godine), te brojne plakete i zahvalnice za niz nastupa u dobrotvorne svrhe i učestvovanje na raznim manifestacijama. „Prijatelji“ su ušli u Antologiju bosanske sevdalinke, sa pjesmom „Kad ja podjoh na Bentbašu“.

Za svo ovo vrijeme, kroz ansambl je prošlo preko četrdeset članova. U Ansamblu „Prijatelji“ ima pet generacija. Đorđe Malić, prvi tenor, Vlatko Tvrtković zvani Braco i Želimir Jovanović, bas članovi su od osnivanja.  Vokalni ansambl „Prijatelji“ obilježio je 55 godina postojanja koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u okviru obilježavanja jubileja „60 godina vokalnog ansambla Prijatelji“ u Narodnom pozorištu Sarajevo je 2. novembra održan gala-koncert. „Prijatelji“ su na neki način zaštitni znak grada Sarajeva i Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“, a kuriozitet je činjenica da među aktivnim članovima ima još osnivača. 

Zadnjih dvadeset pet godina ansambl vodi Mario Katavić. Članovi ansambla su: Miran Karabašić, Edin Bijedić, Vlatko Tvrtković, Bruno Papišta, Elvir Solak, Dražen Čorić, Mario Katavić, Zvjezdan Živković, Miroslav Stojčić, Goran Gelineo i Nihad Hodžić.

Autori – Đorđe Malić i Mirsad Tukić

Produkcija – Dokumentarno-dramski program Radija Federacije BiH

Foto – unsa.ba

Federalni radio
sport Federalni radio
0 25.01.2021 23:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 25.01.2021 21:58
Federalni radio
0 25.01.2021 18:44