Preživjele žrtve genocida u Ruandi sa zabrinutošću prate situaciju u BiH

Preživjele žrtve genocida u Ruandi sa zabrinutošću prate situaciju u BiH

Preživjela žrtva genocida u Ruandi Freddy Mutanguha koji je i izvršni direktor Aegis Trusta, poslao je danas iz Memorijalnog centra u Kigaliju video poruku preživjelim žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Reagirajući na prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će se odcijepiti od BiH i na ogromni rizik od nasilja koji to za sobom povlači, Mutanguha je kazao da zajednica preživjelih žrtava genocida u Ruandi sa zabrinutošću i tugom prati situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Znamo kako je stajati na rubu tog ponora. Vi se suočavate s tim po drugi put u vašem životu. Ruanda je mala država, ali svi vi imate našu podršku - naveo je, pozivajući sve koji mogu da reagiraju na situaciju u BiH.

Aegis Trust je nevladina organizacija za prevenciju genocida, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja djeluje u Ruandi i širom Afrike. Nedavno su potpisali Memorandum o razumijevanju s Memorijalnim centrom u Srebrenici, nakon što ih je na saradnju pozvao njegov direktor Emir Suljagić.

Organizacija će pokrenuti masovnu zagovaračku kampanju za BiH, pozivajući ljude širom Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope i Amerike da lobiraju kod svojih političkih predstavnika da djeluju odmah.

federalna.ba/AA

BiH Ruanda genocid Srebrenica Kigali Aegis Trust Tutsi
sport Borilački sportovi karate kup Goražde BiH
0 21.05.2022 18:29
Zoran Milanović specijalne postrojbe BiH
0 20.05.2022 12:44
Igor Kalabuhov Rusija BiH diplomatija
0 19.05.2022 21:58
kultura Mostar BiH Bosanskohercegovački lingvistički atlas I: Fonetika
0 19.05.2022 21:47