Previšić: Kad god Čović kaže da se bori za Hrvate, ode ih autobus iz BiH

Hrvatski narodni sabor je osnovan u trenutku kada je bio potreban hrvatskom narodu u BiH, u teškim trenucima, i zaista je imao dobre projektante, ali loše izvođače. Kazao je to Pero Previšić, predsjednik Čapljinske neovisne stranke i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u Dnevniku D.

„Ta institucija koja je trebala skrbiti o Hrvatima u BiH, okupiti sve političke predstavnike, da to bude hrvatsko zajedništvo - on nikad nije zaživio kao jedna cjelina. On je postao svrha samom sebi. Paravan u koji je umotan sav jad i bijeda hrvatske politike u BiH. Prvenstveno u ovom vremenu služi kao zaštita nekih osoba, i predsjednika HNS-a Dragana  Čovića, kada su u pitanju neke teme. Ova vlast je nastavila s biblijskim egzodusom Hrvata“, smatra Previšić.

Na pitanje ima li utjecaj u tom tijelu, odgovorio je:

„Mi smo bili zamrzli svoje članstvo 2021. kada nismo mogli delegirati tačke koje su tada bile potrebne za hrvatski narod. I nakon dvije godine smo donijeli odluku da ćemo se pojaviti na 11. zasjedanju HNS-a. Moj rad može samo dobro donijeti, ako mogu promovirati one ideje koje smatram da su dobre za hrvatski narod u BiH. Ja sam među četiri izaslanika koja su bila protiv izbora predsjednika HNS-a Čovića. Danas imamo situaciju da četiri-pet stranaka uopće ne dolaze na sjednice Predsjedništva HNS-a, što ja razumijem, jer sve pozicije unutar HNS preuzeo je HDZ. Mi tu služimo samo da se pojavimo, da smo jednoglasno donijeli neku odluku“.

'Hrvatsko jedinstvo' je jedan isprostituiran pojam koji se plasira hrvatskom narodu, kaže Previšić.

„Od tog jedinstva nema ništa. HDZ je mnoge stranke potkupio da oni budu sastavni dio nekih zajedničkih lista. U HNS nema nikakvog jedinstva po pitanju nekih zajedničkih interesa hrvatskog naroda“, tvrdi on.

Na pitanje šta toliko zamjera Čoviću, kaže da on vodi pogrešnu politiku te da ništa nije uradio.

„Ako ste 18 godina na čelu najjače stranke u Hrvata, 12 godina predsjednik HNS-a, onda snosite najveću odgovornost. Ako ovom narodu pričate 18 godina da ćete riješiti hrvatsko pitanje, a to niste uradili, pa šta više radite na tom mjestu. Najveći problem koji moj narod ima je odlazak ljudi iz BiH“, objašnjava on.

Previšić smatra i da u BiH ne postoji hrvatski politički pluralizam.

„Ne dozvoljava se drugačije razmišljanje drugim strankama. Vladajući su sve ove godine sebi uzeli za pravo da su oni jedini legalni, legitimni predstavnici svog naroda“.

Upitan kako izgraditi povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u FBiH, kaže:

„Ja bih taj odnos gledao iz dvije perspektive. Jedan je odnos malih ljudi, tu nema nikakvih problema. Drugi odnos je odnos političkih predstavnika koji stalno prave krize da bi nametnuli da postoje problemi, to će se vidjeti pred izbore, da će biti nekih ispada gdje će se pokušati mobilizirati hrvatski, srpski, bošnjački narod“.

Između ostalog, kazao je da su Hrvati izgubljen narod u BiH.

„Došli smo na samo dno. Kad god Čović kaže da se bori za Hrvate u BiH, imate jedan autobus iz Livna, Rame, odlaze za Njemačku", zaključio je Previšić.

federalna.ba

Pero Previšić Dnevnik D
Nina Kisi Goran Dragović Dnevnik D
0 16.05.2024 20:57
Dnevnik D Nina Kisić Goran Dragović
0 16.05.2024 19:46
Dnevnik D Bakir Nakaš
0 09.05.2024 20:46
Mirko Pejanović Dnevnik D
0 02.05.2024 21:03
Dnevnik D Mirko Pejanović
0 02.05.2024 20:18