Predsjednik Kazahstana raspustio parlament i raspisao izbore za 19. mart
(Izvor: AA)

Predsjednik Kazahstana raspustio parlament i raspisao izbore za 19. mart

Predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev raspustio je donji dom parlamenta i raspisao prijevremene opće izbore koji će biti održani 19. marta.

Ističući kako je referendumska reforma Ustava iz juna prošle godine donijela pravičniji i konkurentniji sistem upravljanja u Kazahstanu, Tokayev je kazao da je dekrete o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora donio na bazi ustavnih ovlasti i konzultacija s čelnicima zakonodavne i izvršne vlasti.

“Novi model formiranja parlamenta u potpunosti će zaštititi interese birača kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini te će omogućiti širok raspon stajališta u predstavničkim tijelima vlasti. To će stvoriti povoljne uvjete za daljnji razvoj civilnog društva“, rekao je Tokajev.

Tokayev je kazao da je reformama omogućen lakši postupak osnivanja političkih stranaka u Kazahstanu i da za to više ne treba 20.000 potpisa, već svega 5.000.

Izborni cenzus za ulazak u parlament spušten je sa sedam na pet posto.

“Ušli smo u novu eru u razvoju Kazahstana. Zemlja prolazi kroz dinamičan i sveobuhvatan proces obnove. Ovi izbori postat će utjelovljenje promjena koje se događaju u društvu i dat će snažan poticaj daljnjoj modernizaciji našeg političkog sistema”, poručio je Tokayev.

federalna.ba/AA
Kazahstan