Dim od šumskih požara u Kanadi utiče na kvalitet zraka u New Yorku

Kanada se suočava sa nizom intenzivnih šumskih požara koji su se proširili od zapadnih provincija do Quebeca, sa stotinama šumskih požara. Vjetar je odnio dim od požara prema jugu, izazivajući upozorenja o kvaliteti zraka širom Sjedinjenih Država.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila je u utorak upozorenje o lošem kvalitetu zraka za New England, dan nakon što su dijelovi Illinoisa, Wisconsina i Minnesote dobili slično upozorenje. Prošle sedmice su američki zvaničnici čak na jugu do Merylanda, Virginie i Pennsylvanije izvijestili da su pogođeni šumskim požarima.

Dim iz kanadskih požara kreće se ka Sjedinjenim Državama od prošlog mjeseca. Najnoviji požari u blizini Quebeca aktivni su najmanje nekoliko dana.

EPA je saopštila da je vjerovatna pojava maglovitog neba, smanjena vidljivost i miris zapaljenog drveta, te da će se dim zadržati nekoliko dana u Novoj Engleskoj.

“Nije neobično da imamo dim od požara u našem području. To je vrlo tipično za sjeverozapadnu Kanadu”, rekao je Darren Austin, meteorolog i viši stručnjak za kvalitetu zraka iz odjela za upravljanje okolišem Rhode Islanda. Ali dim je obično bio u visini iznad atmosfere, ne utičući na zdravlje ljudi, rekao je.

Požari na području Quebeca su veliki i relativno blizu, otprilike 800 do 970 km od Rhode Islanda. I oni su pratili šumske požare u Novoj Škotskoj, što je rezultiralo kratkotrajnim upozorenjem o kvalitetu zraka 30. maja, rekao je Austin.

Upozorenja o kvalitetu zraka pokreću se brojnim faktorima, uključujući otkrivanje zagađenja sitnim česticama – poznatog kao “PM 2,5” – koje može iritirati pluća.

“Imamo odbranu u našim gornjim disajnim putevima da uhvatimo veće čestice i spriječimo ih da dođu u pluća. One su prave veličine da se prevaziđu te obrane”, rekao je dr. David Hill, pulmolog iz Waterburyja, Connecticut, i član nacionalnog odbora direktora Američkog udruženja za pluća. “Kada te čestice dođu u respiratorni prostor, uzrokuju upalnu reakciju tijela na njih.”

Trent Ford, državni klimatolog u Ilinoisu, rekao je da su atmosferski uslovi na gornjem srednjem zapadu koji su stvarali suho, toplo vrijeme omogućili malim česticama da putuju stotinama kilometara od kanadskih požara i da se zadržavaju danima.

"To je dobar primjer koliko je klimatski sistem složen, ali i koliko je povezan", rekao je Ford.

Izloženost povišenim nivoima zagađenja finim česticama može uticati na pluća i srce.

Upozorenja o kvaliteti zraka odnose se na "osjetljive grupe", veliku kategoriju koja uključuje djecu, starije odrasle osobe i osobe s plućnim bolestima, kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća.

Djeca, koja se često ohrabruju da izađu i igraju se, „podložnija su dimu iz više razloga“, rekla je Laura Kate Bender, nacionalna pomoćnica potpredsjednika Američkog udruženja za pluća, zdrav zrak. “Pluća im se još razvijaju, udišu više zraka po jedinici tjelesne težine.”

federalna.ba/BBC

Kanada požari dim SAD