Povijesna kazna: Irski regulator kaznio Twitter zbog izlaganja privatnih podataka

Povijesna kazna: Irski regulator kaznio Twitter zbog izlaganja privatnih podataka

Irski regulator objavio je u utorak da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog pogreške koja je izložila privatne 'tvitove", što je prva takva kazna izrečena američkoj mreži prema novom sustavu Europske unije o zaštiti privatnih podataka.

Prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Europske unije (GDPR) irski regulator Data Protection Commission vodeći je regulator za tehnološke divove Twitter, Facebook, Apple i Google u Europskoj uniji, jer sjedišta za Europu imaju u Irskoj.

GDPR je na snazi od 2018. godine, no kazna Twitteru prva je izrečena prema novom sustavu u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluke prije nego što konzultira druge nacionalne regulatore u Europskoj uniji.

Kazna Twitteru odnosi se na "bug" iz 2019. u aplikaciji za android jer je ta pogreška izložila javnosti neke objave korisnika.

Irski regulator, koji je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim tvrtkama, ovlašten je izricati kazne za kršenja u iznosu do 4 posto globalnog godišnjeg prihoda tvrtke ili 20 milijuna eura.

federalna.ba/Hina

FK Sarajevo Igman Premijer liga BiH u nogometu
0 14.08.2022 20:08
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine košarka
0 14.08.2022 18:56