videoprilog Mirele Čanović (Dnevnik 3)

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo Salihu ef. Smajloviću

Salih ef. Smajlović dobitnik je ovogodišnje Povelje Hasan Kaimija za životno djelo, objavio je to Organizacioni odbor Dana Hasana Kaimije. Također, najavljen je I planirani program ove značajne kulturno-vjerske manifestacije, koja počinje danas i trajat će do 17. aprila, a odvijat će se u Zvorniku i Tuzli.

Salih ef. Smajlović alim je, književnik i novinar. Rođen je 1945. godine u Glumini kod Zvornika, školovao se u svom rodnom mjestu, Sarajevu i Beogradu, a osim u domovini, radio je kao imam i u Osijeku. Tokom tridesetogodišnjeg profesionalnog novinarskog rada objavio je stotine tekstova, izvještaja, zapisa, intervjua, reportaža… Razloge zbog kojih mu je dodijeljena Povelja za životno djelo naveo je član Organizacionog odbora dr. Sead ef. Seljubac:

“Uvažavajući ukupni doprinos, koji je svojim neumornim i predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali i našem društvu u cjelini, cijeneći njegovo nesebično zalaganje u očuvanju duhovnog identiteta i kulture Bošnjaka širom svijeta, kao i doprinos memorizaciji Genocida nad Bošnjacima.”

U užu konkurenciju za izbor za nagradu Hasan Kaimija za najbolje djelo iz oblasti književnosti, čiji će dobitnik biti proglašen 11. juna, od 17 kandidiranih naslova objavljenih u protekle tri godine u BiH, odabrano je pet najboljih.

“Almir Bašović ‘Četiri i po drame’ - drame, Enes Topalović ‘Sjeme u očima’ - roman, Fajko Kadrić ‘Udovičke zemlje’ - roman, Hadžem Hajdarević ‘Arabeske od vode poezija’ - odnosno zbrika rubaija i Safet Pozder ‘Snijeg u Damasku’ – roman”, naveo je dr. Mirsad Kunić, predsjednik Žirija za dodjelu nagrade za najbolje djelo iz oblasti književnosti.

Objavljeni su i rezultati literarnog konkursa za osnovne i srednje škole, kao i program ovogodišnjih Dana Hasana Kaimije, u okviru kojeg će biti obilježeno 150 godina Podrinjske medrese u Zvorniku te razgovor o alhamijado pismenosti u kulturi Bošnjaka.

“Povod je 390 godina Potur šadije - rječnika bosanskog jezika, zatim 200 godina od smrti Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka i 150 godina od rođenja reisul-uleme Džamaludina ef. Čauševića”, izjavio je Mustafa ef. Muharemović, član Organizacionog odbora.

“Na ovakav način doprinosimo afirmaciju duhovnog, vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka, prvenstveno bosanskog jezika i bošnjačke književnosti i, naravno, bošnjačke kulture i historije”, istakao je dr. Mesud Husić, predstavnik Muftijstva tuzlanskog.

Ovim susretima kulturnih i vjerskih poslenika već tri decenije se, na poseban način, čuva sjećanje na Hasana Kaimiju, velikog zvorničkog pjesnika i šejha, čije turbe se nalazi na Kula Gradu.

federalna.ba/Mirela Čanović

Hasan Kaimija Dani Hasana Kaimije Salih ef. Smajlović
Dani Hasana Kaimije Hadžem Hajdarević Salih Smajlović
0 11.06.2021 18:58