videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Povećan broj respiratornih infekcija u RS-u

Broj respiratornih infekcija u Republici Srpskoj je u porastu. Pacijenti se, uglavnom, žale na kašalj, otežano disanje, glavobolju i bol u grlu, a sve to prati i povišena tjelesna temperatura. Prognoza ljekara je da bi u narednom periodu moglo doći do smirivanja situacije, a ohrabruje i činjenica da u Republici Srpskoj do sada nije registrovan kraken soj virusa korona.

Za razliku od zemalja u regionu, u Republici Srpskoj za sada nema oboljelih od kraken soja virusa korona, podaci su Instituta za javno zdravstvo. Dodaju da razloga za paniku nema, jer ako je suditi po iskustvima zemalja gdje je zabilježen spomenuti soj, kliničke slike su, uglavnom, blage, a simptomi slični običnom gripu.

„To su simptomi sa strane gornjeg respiratornog trakta, sve zavisi od imuniteta. Neko ima povišenu temperaturu, neko nema. Neko je s glavoboljom, bolovima u mišićima, dok drugi ljudi, jednostavno, prehodaju i ne znaju da su prehodali takav virus", pojašnjava Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Napominjemo da ljekari porodične medicne imaju sve više pacijenata s respiratornim tegobama koji podsjećaju na kovid. Međutim, kod većine njih testovi su negativni.

„Od povišene tjelesne temperature, grlobolje, glavobolje, bolova u donjem dijelu leđa, simptoma sličnih urinarnoj infekciji kod manjeg broja pacijenata. Jedan dio pacijenata uzrasta od 10 do 20 godina prijavljuje smetnje nalik trovanju vodom ili hranom", navodi specijalista porodične medicine Srđan Radojković.

Kada je u pitanju zaštita, najvažnije je voditi računa o ličnoj higijeni, konzumirati dovoljne količine voća i povrća, savjetuju zdravstveni radnici.

Apel ljekara je da se ne uzimaju medikamenti samovoljno, te poručuju da ako neko tri dana uzastopno ima povišenu teperaturu, jaku bol u ždrijelu i glavobolju, obavezno posjeti porodičnog ljekara.

federalna.ba

Republika Srpska respiratorne infekcije
Velizar Antić Republika Srpska opozicija
0 23.03.2023 13:11
PIC Republika Srpska javni prostor
0 22.03.2023 19:51
Državna imovina zakon BiH Republika Srpska
0 15.03.2023 08:01
Republika Srpska Državna imovina Milorad Dodik
0 14.03.2023 20:56
Republika Srpska novinarska zajednica kriminalizacija klevete NSRS kleveta Zakon o kleveti
0 13.03.2023 19:45