Potvrđena optužnica protiv Hidajeta Rahimića, direktora Doma zdravlja u Živinicama
(Izvor: AA/Arhiva)

Potvrđena optužnica protiv Hidajeta Rahimića, direktora Doma zdravlja u Živinicama

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Hidajeta Rahimića (59) iz Živinica zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući funkciju direktora Doma zdravlja u Živinicama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Rahimić, u periodu od aprila do oktobra 2023. godine, postupao suprotno odredbama Statuta i Pravilnika o radu Doma zdravlja u Živinicama, te svjestan da iskorištava svoja službena ovlaštenja jednom ljekaru pribavio korist  tako što ga je protivpravno  rasporedio na poslove boljeg i više plaćenog  radnog mjesta.

Rahimić je u aprilu i oktobru 2023. godine  donio dvije odluke o imenovanju jednog ljekara za  vršioca dužnosti  pomoćnika direktora za medicinske poslove na periode od po  šest mjeseci  iako je znao da prema odredbama pomenutih propisa ove poslove mogu obavljati doktori medicine ili stomatologije sa završenom specijalizacijom i radnim iskustvom na rukovodećim pozicijama od tri godine, a da ovaj ljekar nije imao potrebno iskustvo na rukovodećim pozicijama. Na taj način mu je pribavio protivpravnu korist u vidu  boljeg i više plaćenog radnog mjesta.

Tužilaštvo je istragu u ovom predmetu obavilo u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK, saopćeno je iz Kantonalnog tužiteljstva TK.

federalna.ba

Dom zdravlja Živinice optužnica
Kantonalni sud Sarajevo optužnica Stari Grad pucnjava
0 14.06.2024 10:38
Elvis Ćustendil Amra Kahrimanović Potvrđena optužnica optužnica
0 07.06.2024 17:11
Dragan Spasojević Sud BiH optužnica
0 24.05.2024 12:54
Jasmin Mulahusić optužnica
0 22.05.2024 14:14
Velika Kladuša ratni zločin optužnica
0 20.05.2024 18:53