Potpisan sporazum o smanjenju cijena rominga između zemalja Z.Balkana i EU
(Izvor: Screenshot)

Potpisan sporazum o smanjenju cijena rominga između zemalja Z.Balkana i EU

U okviru samita lidera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Tirani je u utorak potpisan sporazum koji će omogućiti postepeno smanjivanje i ukidanje cijene rominga između bloka i zemalja regiona.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen te lideri zemalja regiona među kojima premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Potpisnici zajedničke deklaracije i sporazuma u Tirani su operateri iz EU-a i Zapadnog Balkana. Kako je najavljeno, to je korak koji će omogućiti postepeno smanjenje cijena rominga između regiona i EU-a tokom 2023. godine, s ciljem da se troškovi naknadno u potpunosti ukinu.

U glavnom gradu Albanije, Tirani, u utorak se održava Samit lidera Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana, a riječ je o dosad prvom sastanku na vrhu koji se održava u nekoj od zemalja pomenutog regiona. Pored najvišnih zvaničnika EU-a, na skupu će učestvovati i lideri 27 zemalja članica i država regiona.

Glavne teme samita biće zajedničko rješavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana, jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na vanjsko uplitanje, kao i suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

federalna.ba/AA

sporazum ukidanje rominga EU Zapadni Balkan
EU Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 25.01.2023 15:23
Giorgia Meloni Italija Zapadni Balkan
0 24.01.2023 17:32
Oliver Varhelji proširenje Zapadni Balkan
0 24.01.2023 14:55
Josep Borrell EU Kosovo Srbija
0 24.01.2023 11:43