Potpisan Sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja 'Ars Aevi'

Potpisan Sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja 'Ars Aevi'

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov u petak su u Vijećnici potpisali Sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor.

Forto je podsjetio da se radi o projektu kulturne infrastrukture, budućem muzeju savremene umjetnosti, kojeg prate višegodišnji pokušaji da se napokon pokrene.

- Mislim da ćemo sada ovaj projekt oživjeti tako da ga više niko neće moći zaustaviti. Radujemo se izgradnji i uspostavljanju muzeja moderne umjetnosti, gdje ćemo smjestiti kolekciju Ars Aevi - istakao je Forto.

Prema riječima gradonačelnice Karić, potpisima na ovaj dokument učinjen je konkretan korak ka izgradnji muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, čime će Sarajevo napokon imati sadržaj koji, između ostalog, grad čini glavnim.

- Zato je ovo poseban dan za Grad i Kanton Sarajevo , istakla je Karić, te dodala da će izgradnjom ovog muzeja biti znatno obogaćena kulturna scena grada, ali i njegova turistička ponuda.

Kolekcija Ars Aevi, jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, trenutno je smještena u Vijećnici.

- Želim da vjerujem da ćemo ostati istrajni kako bi se konačno izgradio muzej u kojem će ova prebogata zbirka od 150 umjetničkih djela, danas najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, stalno biti postavljena” - kazala je gradonačelnica Sarajeva. 

Sljedeći korak je izdavanje urbanističke saglasnosti od strane Općine Novo Sarajevo, te raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Ars Aevi