videoprilog Amine Ramović (Dnevnik 2)

Poslodavci upozoravaju: Moguće povećanje cijene struje privredi

Novi udar na privredu u najavi - za 70 posto bi mogla poskupjeti cijena električne energije. Istina, procedura zvanično nije počela, ali poslodavci već upozoravaju da se pazi prilikom potpisivanja novih ugovora. Ukoliko do poskupljenja dođe, u praksi to znači gubitak radnih mjesta, a u konačnici i novi udar na džepove građana.

„Mi smo protekle dvije godine imali povećanje od 44 posto - dva puta po 20 posto. Ove godine će se povećati uzimanje iz privrede. Donesen je novi Zakon o električnoj energiji, koji stupa na snagu od 1.1. Značajan broj privrednih subjekata će iz tog univerzalnog snadbijevanja prijeci na tržišno, gdje su cijene značajno veće“, upozorava Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca.

Iz Elektroprivrede BiH o ovome, za sada, ne žele govoriti za medije. U neformalnom razgovoru poručuju da su sastanci u toku, procedura nije počela i konačne odluke nema. Ali saopćenjem pojašnjavaju novi Zakon o električnoj energiji u Federaciji.

Novi Zakon o električnoj energiji na novi način regulisao prava na javno snabdijevanje

Novi Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH u značajnoj je mjeri izmijenio i na novi način regulisao pravo na snabdijevanje električnom energijom na javnoj usluzi snabdijevanja. Zakon o električnoj energiji u FBiH, precizira da status „malog kupca električne energije“  koji i...

Tačno su definisani kriteriji za status malog kupca: „Pravo na javnu uslugu snadbijevanja mogu imati samo pravna lica i obrtnici koji imaju manje od 50 zaposlenih sa ukupnim godišnjim prihodom manjim od 8 miliona KM, a čiji su objekti priključeni na napon niži od 1 kV te čija potrošnja nije prelazila 50.000 kWh. Kupci koji ne zadovoljavaju navedene kriterije neće se moći snabdijevati električnom energijom u okviru usluge javnog snabdijevanja, te će biti u obavezi da za potrebe snabdijevanja odaberu nekog od licenciranih tržišnih snabdjevača električnom energijom na tržištu.

Da ne treba doći do poskupljenja, smatraju i energetski stručnjaci.

„Hoće li doći do poskupljenja i koliko će biti, niko ne zna. Mogu reći da u ovoj godini neće doći do poskupljenja za domaćinstva jer nije pokrenut tarifni postupak, a i da jeste, za 60 dana se ne moze završiti“, objašnjava Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.

Ukoliko ga bude, poskupljenje bi imalo dugotrajne posljedice, poput gubljenja radnih mjesta, ali, u konačnici, sve bi se prelilo i na građane kroz povećanje cijena proizvoda.

„Naravno, EP ima ambicije da poveća struju kompletnoj privredi. Oni su, mi to znamo i javnost zna, u oroblemima zbog rudnika i svega i oni su u minusu“, dodaje Smailbegović.

Jerlagić ističe i kako su cijene proizvodnje u elektroprivredama u FBiH znatno ispod trzišne cijene električne energije: „Ako te dvije stvari uzmemo, saberemo i podijelimo sa dva, onda je sredina napola puta i pod takvim okolnostima treba razgovarati, a ne isključivo govoriti o tržišnoj cijeni“.

Epilog cijele situacije trebao bi biti poznat tokom naredne sedmice, kada će ponovo svi sjesti za sto i snagom argumenata pokušati pronaći najbolje rješenje.

federalna.ba

električna energija povećanje cijena električne energije cijena
struja poskupljenje električna energija
0 20.02.2024 18:42
Njemačka nekretnine cijena
0 22.12.2023 13:59
zaključavanje zaključavanje cijena Federalni radio cijene cijena
0 14.12.2023 17:43
Vlada FBiH Ministarstvo trgovine FBiH zaključavanje cijena
0 14.12.2023 13:09
ograničene cijene cijene cijena kontrola cijena Svetlana Cenić
0 13.12.2023 19:55