"Posljednji pokušaj stabilizacije ili se partnerstvo raspada"

"Posljednji pokušaj stabilizacije ili se partnerstvo raspada"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će danas, u još jednom pokušaju da bude data šansa evropskom putu BiH, u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu biti organizovan sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou.

"Mislim da je ovo posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti", istakao je Dodik. Dodik je naveo i da očekuje da budu riješeni problemi zastoja u radu Doma naroda parlamenta BiH, koji je, kako kaže blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad tog doma.

"Očekujemo da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi", naglasio je Dodik.

Mora se, kaže on, razvlastiti Centralna izborna komisija BiH, koja je odlukama nelegalnog Christiana Schmidta previše dobila neki značaj, moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon.

"Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla", poručio je Dodik na društvenoj mreži "X". Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Michael Murphey, blokiran je kompletan evropski put, istakao je Dodik.

federalna.ba/Srna

Milorad Dodik sastanak Istočno Sarajevo
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 22.05.2024 15:54
SBF sastanak Elmedin Konaković
0 22.05.2024 11:08
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Milorad Dodik rezolucija o Srebrenici
0 20.05.2024 12:28
Milorad Dodik plaća plaće plata plate
0 19.05.2024 20:14