Poslanici ukazali na važnost donošenja Zakona o vanjskim poslovima
(Izvor: AA)

Poslanici ukazali na važnost donošenja Zakona o vanjskim poslovima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je principe Prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Cilj donošenja tog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definira vršenje vanjskih poslova, te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon.

Donošenjem zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije - naveo je predlagač u obrazloženju.

Ustavnopravana komisija Predstavničkog doma utvrdila je da je predloženi zakon usklađen s Ustavom i pravnim sistemom  BiH, a Komisija za vanjske poslove podržala je principe predloženog zakona.

Poslanik Nihad Omerović (Narod i pravda) je izrazio zadovoljstvo da je veoma bitna oblast utvrđivanja, vođenja vanjske politike i utvrđivanje i definisanje odnosa i svih procesa u oblasti vanjskih poslova, definirana kroz ovako sistemsko zakonsko rješenje.

- Činjenica je da u tekstu ovog zakona postoje određeni nedostaci, da ovaj tekst zakona nije idealan. Ali imajući u vidu da je on u prvom čitanju, imat ćemo mogućnost amandmanskog djelovanja - naveo je Omerović.

Po njegovim riječima, ono što je također bitno je da je u tekstu zakona definirano da će nakon njegovog usvajanja, u roku od godinu dana biti nužno donošenje 13 podzakonskih akata, 13 pravilnika.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) je kazao da je zakon o vanjskim poslovima u svakoj zemlji vrlo važan, „a u zemlji kao što je BiH je posebno važan“.

Podsjetio je da, po Ustavu, Predsjedništvo BiH vodi vanjski politiku.

- Danas je trebalo ovdje da sjedi Predsjedništvo BiH ili bar neko od članova Predsjedništva. Nema nikoga. Nema predsjedavajuće ni jednog od zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. To je nedopustivo za raspravu o ovako važnom zakonu - smatra Radmanović.

Kazao je da je sam zakon donesen „šapatom, tiho“, te da se ovakav zakon mora donijeti sa širokom javnom raspravom, „a ne da tiho prođe Vijeće ministara BiH, da se ovdje pohvali zamjenik ministra da je prošao jednoglasno, sa brojnim greškama unutar ovoga nacrta zakona“.

- Teško ga je ovako usvojiti. Kada smo dobili zakon i pogledali ga, mislili smo da ćemo moći popraviti neke stvari amandmanima. Međutim, kad smo detaljno pogledali, vidimo da je to nemoguće ispraviti amandmanima, da zakon mora ići od početka, uvažavajući široku raspravu, uključivanje Predsjedništva BiH i onih koji se razumiju u ovu problematiku - naveo je Radmanović.   

Poslanik Safet Kešo (SDA) je kazao kako postoji velika potreba da država BiH ima zakon o vanjskim poslovima, te da će poslanici SDA, pošto je riječ o prvom čitanju, prihvatiti i podržati i ovakav prijedlog zakona o vanjskim poslovima, „iako on ima niz nedostataka koje treba popraviti“.

- On je očigledno godinama imao svoj dugi put prema parlamentu. Neko pokušava da stvori jednu percepciju u javnosti kako je sve zapravo počelo s dolaskom novog saziva Vijeća ministara. To nije tačno. Ovaj prijedlog zakona, dugi niz godina je rađeno na njemu, o nekim stvarima vjerovatno nije bilo političkog dogovora. Sad sam se ponadao da ga ima, a da možemo popraviti ovaj prijedlog zakona – kazao je Kešo, te dodao da postoje neke ključne zamjerke.

Poslanica Mira Pekić (PDP) smatra da je neophodno da se, kada se razgovara o zakonu o vanjskim poslovima, osigura prisustvo i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ostalih članova, zato što Vijeće ministara BiH ima obavezu provođenja politike i odluka Predsjedništva BiH koje vodi vanjsku politiku.

- Bilo je neophodno da u cijeli ovaj posao bude uključeno Predsjedništvo BiH sa svim nadležnostima i stavovima pri vođenju vanjske politike - kazala je Pekić.

Dodala je kako ima niz stvari o kojima se mora razgovarati, koje se ne mogu prihvatiti.  

Poslanik Darko Babalj (SDS) je kazao da njegovo glasanje o ovom zakonu zavisi od mnogo faktora.

- Ako konstatujemo da je ovo jedan od najbitnijih zakona za BiH, onda trebamo imati ovdje kompletan saziv Vijeća ministara BiH, a u prvom redu imati članove Predsjedništva. Ako to nismo u stanju osigurati, onda su odgovorni članovi Kolegija koji ovu tačku dnevnog reda danas nisu trebali staviti - smatra Babalj.

Poslanik Predrag Kožul (HDZ BiH) je kazao kako se slaže s tim da se radi o potrebnom i važnom zakonu, sustavnom, sistemskom zakonu, o kojem je dobro raspravljati i dobro bi ga bilo u kvalitetnom tekstu donijeti.

- Mogu se složiti s onim što je kolega Radmanović rekao, da ovdje možda nemamo dovoljan kapacitet da kompetentno i kvalitetno o ovom zakonu raspravljamo. Fale članovi Predsjedništva, fali i ministar vanjskih poslova - kazao je Kožul.

Po njegovim riječima, činjenica je da je na dnevnom redu zakon koji je usvojen u Vijeću ministara jednoglasno, „zakon o kojem ovdje ima sporenja, na koji će eventualno ako dođe u drugu parlamentarnu fazu,  biti niz amandmana i da će se na taj način pokušati popraviti“.

- Mi ćemo ovaj zakon, u ovoj fazi, podržati kao klub iz par razloga. Vijeće ministara ga je jednoglasno usvojilo i mi smo kao članovi pozicije dužni dati određenu potporu Vijeću ministara, bez obzira što smo svjesni da ćemo imati dosta rasprave i amandmanskih popravaka - kazao je Kožul.   

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić (Narod i pravda) je također podsjetio da je ovaj zakon jednoglasno usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH, „što podrazumijeva da je resorno ministarstvo sa pratećim službama ozbiljno pristupilo izradi ovoga zakona i imalo potrebne konsultacije unutar Vijeća ministara sa drugim ministarstvima i kolegama koje vode ministarstva, da je zakon dobio pozitivno mišljenje iz Ureda za zakonodavstvo i iz Direkcije za evropske integracije“.

- Ovo je jedan od zakona na bazi kojeg se procjenjuje politička stabilnost i postojanje dobre političke volje u BiH, što nije naravno jedan od 14 prioriteta o kojima razgovaramo, ali bit će izuzetno važna činjenica u procjeni nadležnih institucija EU o stepenu napretka BiH na putu evropskih integracija. Najvažnije od svega je činjenica da nam ovaj zakon zaista treba, jer je riječ o jednom važnom i bitnom zakonu za svaku državu, uz podsjećanje da je BiH jedina država u Evropi, jedina država na zapadnom Balkanu koja nema zakon o vanjskim poslovima kojim se uređuje jedna izuzetno važna oblast - istaknuo je Zvizdić.

Poslanici su obavili raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda, a glasanje o svakoj od njih će uslijediti nakon pauze, u 16.15 sati.  

federalna.ba/Fena

poslanici Prijedlog zakona o vanjskim poslovima
Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Zakon o vanjskim poslovima BiH
0 22.09.2023 21:30
Predstavnički dom Prijedlog zakona o vanjskim poslovima
0 21.09.2023 07:48
poslanici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH rast plata protivljenje
0 21.03.2023 11:33
poslanici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ustavnost Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 28.02.2023 10:33
poslanici svečana zakletva Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 01.12.2022 12:50
poslanici izmjene Izbornog zakona
0 12.04.2022 11:30