“Porodični magazin” o značaju nefroaerobika kod hronične bubrežne bolesti uz akademkinju prof. dr. Halimu Resić i ANCA vaskulitisu sa prof. dr. sc. Krešimirom Galešićem…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

"Ko ne zna, a ne zna da ne zna - opasan je. Izbjegavajte ga!
Ko ne zna, a zna da ne zna - dijete je. Naučite ga!
Ko zna, a ne zna da zna - spava. Probudite ga!
Ko zna i zna da zna - mudar je. Slijedite ga!"

Konfučije

Internacionalna akademija nauka i umjetnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i u suradnji sa Evropskom asocijacijom profesora emeritusa, Univerzitetom u Sarajevu i Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, održala je Simpozijum “Zdravo starenje” želeći promovirati održivo aktivno starenje u zajednicama. U skopu projekta Evropska sedmica sporta sa podrškom Evropske komisije čiji je koordinator Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, promovirana je važnost inkluzije i aktivnog života svih dobnih skupina uz sportske aktivnosti i važnost očuvanja zdravlja.

"Vjerovanje i znanje odnosi se jedno prema drugome kao ptice na vagi: koliko se jedna spusti, toliko se druga digne…"

Arthur Schopenhauer

Akademkinja prof. dr. Halima Resić, članica Evropske asocijacije profesora emeritus, govorila je o važnosti fizičke aktivnosti pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolesti i samom značaju nefroaerobika. Kao komponente rehabilitacije, pored liječenja i medicinskog nadzora, u svom predavanju i kroz svoje izuzetno iskustvo u radu sa pacijentima, uputila je na važnost zdrave ishrane i hidratacije, kao i prigodnih vježbi i psihološkog osnaživanja pacijenata za potpuni oporavak ukazujući na globalni trend starenja populacije, naglašavajući kako starost nije bolest, to je proces, a mlađe osobe trebaju učiti iz iskustva i znanja starijih, dok je prof. dr. sc. Krešimir Galešić kao nefrolog iz Hrvatske govorio o ANCA vaskulitisu, bolesti starijih osoba.

Akademkinja prof. dr. Halima Resić ističe namjeru akademske zajednice da omogući kreativnost te populacije, kako se to radi u razvijenim evropskim državama. Potrebno je, kako je kazala, osigurati ne samo zdravstvenu skrb osobama starije životne dobi, nego i prevenirati bolest te omogućiti da populacija bude što zdravija jer se životni vijek produžio. Stručnjaci raznih specijalnosti uvijek preporučuju promjenu životnog stila i više fizičke aktivnosti. Kao nefrologinja, po specijalnosti prof. dr. Resić naglašava važnost fizičke aktivnosti za pacijente sa hroničnom bubrežnom bolesti.

“Svaki pacijent koji ima bilo koji stadij hronične bubrežne bolesti treba da ima odgovarajuću fizičku aktivnost. Postoje odgovarajući treninzi i vježbe koji im to omogućavaju…”

Akademik, prof. dr. Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u svom inspirativnom predavanju govorio je o transformacionim procesima u trećoj životnoj dobi, navodeći kako je važno baviti se ne samo samim sobom nego je potrebno voditi brigu o umu, tijelu i duši. Svoje predavanje okončao je riječima Robina Sharme:

"Ako nemate vremena za vježbanje dok ste zdravi, onda ćete kasnije morati naći vremena za liječenje..."

“Porodični magazin” Radija Federacije BiH, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin