Poplave u Hrvatskoj, najkritičnije na području grada Ozlja
(Izvor: hrt.hr/Pixsell)

Poplave u Hrvatskoj, najkritičnije na području grada Ozlja

U Hrvatskoj se nastavljaju problemi s poplavama koji su krenuli u petak, 16. rujna, porastom vodostaja nekih rijeka, a prije svega Kupe i njenih pritoka, pa je tako u nedjelju u Karlovcu navedena rijeka u 8 sati dosegla 796 centimetara.

Na karlovačkom području na gornjem toku rijeke Kupe poduzete su mjere obrane od poplava, a prema posljednjim informacijama, nakon što je kiša prestala padati u subotu poslijepodne, stanje na ovom području se popravlja, prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.

Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.

Hitne službe i dalje su na terenu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je u posljednja 24 sata odrađeno 65 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta, te ispumpavanje vode. Gotovo polovinu teritorija poharalo je nevrijeme, a kiša otežava sanaciju, na čazmanskom području trebat će proći još mnogo vremena dok se stanje ne normalizira.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Delnice nisu morali intervenirati od jučer. U selu Kuželj, u kojem se iz korita izlila rijeka i pritoke, nekoliko podruma je poplavljeno, crpljenje je uglavnom dovršeno, a ostala su još dva podruma.

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je smješten postav Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, za sad je vizualno stanje bolje nego jučer, a posljedice će se utvrditi naknadno. Do daljnjega je Kaštel zatvoren za javnost, a sanacija i čišćenje počinje odmah po stabiliziranju vremena.

Nakon prestanka oborina, voda je u opadanju. Nakon niza dana s iznimnom količinom oborina, u protekla 24 sata do 8 sati u nedjelju zabilježene su znatnije količine u Gorkom kotaru, tako je u Begovom razdoblju palo 69 litara, u Crnom Lugu 49, a u Delnicama 50.

Nekoliko lokalnih cesta je oštećeno i zatvoreno za promet.

Tijekom jučerašnjeg dana otpuštene su dislokacije iz Karlovačke županije i Grada Zagreba koje su upućene u ispomoć, a domicilnim vatrogascima pomoć i dalje pružaju vatrogasne snage iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Na području Primorsko-goranske županije vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom, izvijestili su u nedjelju prijepodne iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

federalna.ba/Fena

poplave Hrvatska
Zlatko Dalić Hrvatska Brazil
0 08.12.2022 15:37
Srbija Hrvatska FIFA
0 07.12.2022 19:25
Svjetsko prvenstvo Mateo Kovačić Hrvatska
0 07.12.2022 18:10