U napadima na Kijev poginule tri osobe, nestanak struje širom Ukrajine
(Izvor: Reuters)

U napadima na Kijev poginule tri osobe, nestanak struje širom Ukrajine

Najmanje tri osobe su poginule u današnjim ruskim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koji su doveli do nestanka struje u dijelovima Kijeva i u više gradova,  kao i u susjednoj Moldaviji, saopštili su zvaničnici.

Vlasti u glavnom gradu Kijevu saopštile su da su tri osobe poginule u napadu koji je pogodio dvospratnu zgradu. Više ukrajinskih oblasti je prijavilo brze povezane napade dok su u nekoliko regiona vlasti prijavile napade na ključnu infrastrukturu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da je "pogođena jedna zgrada u glavnom gradu" i da je bilo još eksplozija u drugim okruzima, a da u "nekim blokovima Kijeva" nema struje.

Regionalni guverner Kijeva Aleksij Kuleba rekao je da su i u oblastima oko glavnog grada prijavljeni nestanci struje i da su pogođena stambena područja i ključni infrastrukturni objekti.

U zapadnom gradu Lavovu gradonačelnik je pozvao ljude da se sklone i saopštio da je cijeli grad bez struje.

Polovina Moldavije ostala bez struje nakon ruskog napada

Ruski raketni udari na energetsku infrastrukturu Ukrajine izazvali su nestanak struje u polovini susjedne Moldavije, izjavio je u srijedu potpredsjednik vlade Moldavije.

- Masovni nestanak struje u Moldaviji uzrokovan je današnjim ruskim napadom na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Moldelectrica, TSO (operater prenosnog sistema), radi na ponovnom priključenju više od 50 posto zemlje na električnu energiju - napisao je na Twitteru Andrej Spuni, koji je i ministar infrastrukture.

Nestanak struje je također zabilježen u otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja koji podržava Rusija, navodi se u saopćenju lokalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

U zasebnom postu na Telegramu, Spuni je rekao da se situacija ponovila 15. novembra, kada je Moldavija također pretrpjela nestanak struje nakon ruskih raketnih udara.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja i ima najveći broj ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika. Dijeli granicu s Ukrajinom, bivšom sovjetskom državom, i povezana je na njenu električnu mrežu.

federalna.ba/Fena

Moldavija struja
Republika Srpska struja poskupljenje
0 01.01.2023 12:02
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko električna energija struja cijena
0 28.12.2022 20:51
Rusija Zapad Moldavija
0 24.12.2022 15:25