Poljska održava najveću vojnu paradu od Hladnog rata
(Izvor: Fena/Internet)

Poljska održava najveću vojnu paradu od Hladnog rata

Najveća poljska vojna parada od Hladnog rata održava se u utorak u Varšavi, dok zemlja članica NATO-a pokazuje svoju vojnu snagu, u onome što se vlada nada da će biti i poruka Moskvi i biračima uoči izbora u oktobru.

Ruska invazija na Ukrajinu učinila je jačanje oružanih snaga prioritetom poljskih vladajućih nacionalista Pravo i pravda (PiS), a s predizbornom kampanjom u punom jeku, prikaz ogromne vojne sile pruža priliku da poboljša svoj sigurnosni status.

- Ova parada razlikovat će se od prethodnih; moći ćemo vidjeti kako napreduje proces modernizacije opreme poljske vojske - kazao je u nedjelju ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

Na paradi povodom Dana oružanih snaga, koja se održava na 103. godišnjicu pobjede Poljske nad Sovjetskim Savezom u bici za Varšavu, 2.000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO-a prodefilovat će glavnim gradom sa brojnom opremom i mehanizacijom, a u pratnji su  i 92 aviona.

Izložena oprema uključivat će tenkove M1A1 Abrams kupljene od Sjedinjenih Država, južnokorejske tenkove K2 i samohodne haubice K9, kao i HIMARS raketne bacače i sisteme protuzračne odbrane Patriot.

Učestvovat će i borbena vozila pješadije Borsuk poljske proizvodnje i oklopni transporteri Rosomak.

PiS, koji je na vlasti od 2015. godine, tvrdi da će parada pokazati kako obnavlja vojsku nakon godina nedovoljnog ulaganja pod prethodnom administracijom. Stranka je obećala da će ove godine udvostručiti vojsku i uložiti oko četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u vojsku.

Opozicioni poslanici tvrde, međutim, da vlada koristi vojsku za vlastitu političku promociju.

PiS je i dalje najveća stranka u većini istraživanja javnog mnjenja, ali je njeno vodstvo neznatno i nije vjerovatno da će osvojiti većinu, prenosi Reuters.

 

 

federalna.ba/Fena

Poljska vojna parada Varšava